Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 458


Ceremonialul de întoarcere din misiune a fregatei “Regina Maria”
Ministrul apărării, Sorin Frunzăverde, și șeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, vor participa luni, 4 decembrie a.c., la ceremonialul, care va începe la ora 10.45, în Portul militar Constanța, organizat cu prilejul întoarcerii fregatei “Regina Maria” din misiunea „Active Endeavour”.

În perioada septembrie-noiembrie a.c., fregata a participat la operația NATO „Active Endeavour” în Marea Mediterană.
“Regina Maria” a parcurs peste 16.000 de mile marine pentru îndeplinirea misiunilor de supraveghere și control în Mediterana, o parte dintre acestea în condiții foarte grele de navigație, monitorizând și interogând peste 400 de nave și 60 de aeronave.

Prezența fregatei „Regina Maria” în Marea Mediterană a reprezentat cea de-a doua participare a Forțelor Navale Române la operația „Active Endeavour”, după ce, în toamna anului trecut, fregata „Regele Ferdinand” a fost prezentă, timp de două luni, la aceeași misiune a NATO.

La ceremonial sunt invitați să participe reprezentanți ai Ministerului Apărării, ai autorităților centrale și locale, organizațiilor non-guvernamentale, precum și familiile echipajului fregatei.

Jurnaliștii interesați să participe la ceremonialul de sosire a navei vor fi așteptați, între orele 10.00 și 10.30, la intrarea în Portul Militar Constanța. Din cauza condițiilor impuse de desfășurarea ceremonialului militar, accesul și traficul în Portul Militar vor fi restricționate după ora 10.30.
*
* *
"Active Endeavour"(http://www.nato.int/docu/review/2005/issue3/romanian/art4.html#top)
este o operație inițiată și condusă de Alianța Nord Atlantică în scopul descurajării acțiunilor teroriste. Concepția militară a NATO cu privire la apărarea împotriva terorismului prevede, printre altele, desfășurarea de către forța operațională "Active Endeavour" a unor acțiuni de supraveghere și control pe marile culoare de navigație din Marea Mediterană.

Fregata „Regina Maria” ( http://www.fortele-navale.ro/ ) are un deplasament de 4.900 tdw, o lungime de 148 metri, o lățime de 14,75 metri, viteza maximă de 30 de noduri, un pescaj maxim de 6,4 metri și o autonomie de 4.500 mile marine. Nava are în dotare un tun super-rapid calibrul 76 mm, instalații de lansare torpile, un sistem de comandă asistat de calculator, instalații de bruiaj și de luptă electronică, precum și sisteme radar. Sistemul de propulsie este compus din patru turbine Rolls-Royce. Nava este prevăzută cu patru generatoare Diesel de câte 1 MW și cu instalație de aer condiționat cu funcționare permanentă.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării