Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 458


Ceremonialul de ntoarcere din misiune a fregatei “Regina Maria”
Ministrul aprrii, Sorin Frunzverde, i eful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, vor participa luni, 4 decembrie a.c., la ceremonialul, care va ncepe la ora 10.45, n Portul militar Constana, organizat cu prilejul ntoarcerii fregatei “Regina Maria” din misiunea „Active Endeavour”.

n perioada septembrie-noiembrie a.c., fregata a participat la operaia NATO „Active Endeavour” n Marea Mediteran.
“Regina Maria” a parcurs peste 16.000 de mile marine pentru ndeplinirea misiunilor de supraveghere i control n Mediterana, o parte dintre acestea n condiii foarte grele de navigaie, monitoriznd i interognd peste 400 de nave i 60 de aeronave.

Prezena fregatei „Regina Maria” n Marea Mediteran a reprezentat cea de-a doua participare a Forelor Navale Romne la operaia „Active Endeavour”, dup ce, n toamna anului trecut, fregata „Regele Ferdinand” a fost prezent, timp de dou luni, la aceeai misiune a NATO.

La ceremonial sunt invitai s participe reprezentani ai Ministerului Aprrii, ai autoritilor centrale i locale, organizaiilor non-guvernamentale, precum i familiile echipajului fregatei.

Jurnalitii interesai s participe la ceremonialul de sosire a navei vor fi ateptai, ntre orele 10.00 i 10.30, la intrarea n Portul Militar Constana. Din cauza condiiilor impuse de desfurarea ceremonialului militar, accesul i traficul n Portul Militar vor fi restricionate dup ora 10.30.
*
* *
"Active Endeavour"(http://www.nato.int/docu/review/2005/issue3/romanian/art4.html#top)
este o operaie iniiat i condus de Aliana Nord Atlantic n scopul descurajrii aciunilor teroriste. Concepia militar a NATO cu privire la aprarea mpotriva terorismului prevede, printre altele, desfurarea de ctre fora operaional "Active Endeavour" a unor aciuni de supraveghere i control pe marile culoare de navigaie din Marea Mediteran.

Fregata „Regina Maria” ( http://www.fortele-navale.ro/ ) are un deplasament de 4.900 tdw, o lungime de 148 metri, o lime de 14,75 metri, viteza maxim de 30 de noduri, un pescaj maxim de 6,4 metri i o autonomie de 4.500 mile marine. Nava are n dotare un tun super-rapid calibrul 76 mm, instalaii de lansare torpile, un sistem de comand asistat de calculator, instalaii de bruiaj i de lupt electronic, precum i sisteme radar. Sistemul de propulsie este compus din patru turbine Rolls-Royce. Nava este prevzut cu patru generatoare Diesel de cte 1 MW i cu instalaie de aer condiionat cu funcionare permanent.
Biroul de Pres al Ministerului Aprrii