Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.col. Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 474


Acțiune umanitară a militarilor români în provincia afgană Zabul


Militari români din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, împreună cu soldați americani din Echipa de Reconstrucție Provincială, au acordat asistență medicală pentru 250 adulți și 150 copii, la sediul unei clinici medicale districtuale din sud-vestul provinciei Zabul.

Echipa medicală, care a participat la activitatea umanitară desfășurată la finele săptămânii trecute, i-a inclus pe căpitanul medic Ștefan Preoteasa, locotenentul medic stomatolog Adrian Popa și plutonierul-major asistent medical Luminița Arnăutu.

„Majoritatea persoanelor consultate au afecțiuni datorate insuficienței alimentare și condițiilor precare în care trăiesc”, a declarat căpitanul Preoteasa. „Marea bătălie care trebuie dusă în Afganistan este pentru eradicarea bolilor, sărăciei și mizeriei. Mă bucur că sunt printre cei care au reușit ca, măcar pentru o clipă, să le aducă alinare afganilor,” a adăugat medicul militar român.

În cadrul aceleiași acțiuni, prin grija ofițerului responsabil cu cooperarea civil-militară (CIMIC), căpitan Daniel Degeratu, aproximativ 400 de persoane au primit ajutoare umanitare constând în haine pentru iarnă, mănuși, încălțăminte, rechizite, aparate de radio, pachete de hrană și apă potabilă îmbuteliată.

“Astăzi am avut încă o dată posibilitatea să mă conving de spiritul excelent de camaraderie care caracterizează colaborarea dintre noi și colegii noștri americani: am plecat la acțiune cu entuziasm, am încărcat și distribuit împreună pachetele cu ajutoare, iar mulțumirea noastră au fost zâmbetele de pe fețele copiilor,” a declarat căpitanul Degeratu.

Conform ofițerului de relații publice al batalionului, maior Luigi Cojocaru, reprezentanți ai autorităților locale au inaugurat, în imediata apropiere a clinicii medicale districtuale, noul sediu al centrului districtual Tarnak Jaldak, rezultat al aplicării Programului Afgan de Solidaritate Națională. Implementarea programului a fost posibilă datorită climatului de securitate și stabilitate asigurat de militarii români și americani din cadrul Forței Internaționale pentru Asistență de Securitate (ISAF), în cooperare cu forțele naționale afgane de securitate și cu autoritățile locale.

Autoritățile locale și populația au salutat desfășurarea acțiunii umanitare și le-au mulțumit militarilor români și americani pentru consultațiile medicale și ajutoarele oferite.Biroul de Presă al Ministerului Apărării