Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cristina Dumitrescu

 


Comunicat nr. 10


La sediul Ministerului Apărării, convorbiri oficiale ale miniștrilor român și macedonean, Sorin Frunzăverde și Lazar Elenovski


Ministrul apărării al Republicii Macedonia, Lazar Elenovski, efectuează o vizită oficială în ţara noastră, în zilele de 15 şi 16 ianuarie a.c., la invitaţia ministrului român al apărării, Sorin Frunzăverde.
Cei doi miniștri ai apărării au abordat, în cadrul discuțiilor oficiale pe care le-au avut în cursul dimineții de luni, 15 ianuarie, aspecte privind procesul de transformare pe care îl parcurg atât armata română, cât și cea macedoneană, prezența militarilor din cele două țări în teatrele de operații din Irak, Afganistan și Bosnia-Herțegovina, precum și situația din Balcani, inclusiv din provincia Kosovo.


La declaraţiile de presă ce au urmat întâlnirii oficiale, ministrul Sorin Frunzăverde a spus că România sprijină aderarea Macedoniei la Alianţa Nord-Atlantică, sperând că o invitaţie în acest sens va fi adresată la Summitul NATO din 2008. Hotărârea ce se va lua atunci depinde doar de progresele pe care autorităţile macedonene le vor face în procesul de apropiere de standardele Alianţei Nord-Atlantice, a subliniat ministrul român al Apărării, Sorin Frunzăverde.

Ministrul macedonean, Lazar Elenovski a felicitat poporul roman pentru intrarea României la Uniunea Europeană pe care a calificat-o un moment istoric nu doar pentru România, dar şi pentru întreaga întreaga regiune a Balcanilor şi pentru aspiraţiile euro-atlantice ale ţarilor din regiune.


Programul delegaţiei macedonene mai cuprinde vizite la Ministerul Afacerilor Externe şi la Colegiul Naţional de Apărare "Carol I", precum şi inaugurarea noului sediu al Consiliului Euroatlantic Român şi semnarea Memorandumului de colaborare între Consiliul Euroatlantic Român şi Consiliul Euroatlantic Macedonean.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării