Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cristina Dumitrescu

 


Comunicat nr. 34


Intervenții ale ministrului Sorin Frunzăverde în prima zi a Reuniunii Informale a Miniștrilor Apărării din țările membre ale NATO


Ministrul Sorin Frunzăverde a avut două intervenții pe tema „Operațiuni NATO” în cadrul sesiunii de lucru de joi, 8 februarie, a Reuniunii Informale a Miniștrilor Apărării din țările membre ale NATO care se desfășoară la Sevilla.

Vorbind despre situația din provincia Kosovo, ministrul român a susținut că anul 2007 reprezintă, în noul context creat de propunerile cu privire la statutul provinciei, un punct de referință în dezvoltarea durabilă, pe termen lung, a Balcanilor. În acest sens, a apreciat că este necesară stabilirea unui mecanism eficient de colaborare între NATO și Uniunea Europeană.

Ministrul român al apărării consideră că reușita unui plan al Alianței Nord-Atlantice pentru Balcani trebuie să pornească de la stabilirea unei foi clare de parcurs de parteneriat pentru Serbia și că prezența internațională în provincia Kosovo trebuie să fie adaptată la un nivel optim astfel încât să poată exista o reacție rapidă la orice potențial risc la adresa stabilității regionale.

În ceea ce privește operațiunile Alianței Nord-Atlantice în Afganistan, ministrul Sorin Frunzăverde a subliniat faptul că actorii internaționali trebuie să colaboreze mai bine pentru a sprijini autoritățile afgane în vederea implementării unor politici coerente pentru îmbunătățirea nivelului de securitate în țară și a standardului de viață.

Situația de securitate din Afganistan, precum și participarea României la eforturile internaționale pentru stabilizarea situației din această țară au fost subiecte pe care ministrul apărării le-a abordat și în cadrul întâlnirii bilaterale pe care a avut-o joi la Sevilla, în marja Reuniunii Informale a Miniștrilor Apărării din țările membre ale NATO, cu omologul său afgan, Abdul Rahim Wardak.

Cu acest prilej a fost reiterat întregul sprijin pe care țara noastră este hotărâtă să-l acorde în continuare guvernului afgan pentru consolidarea instituțiilor democratice și implementării unei soluții de realizare, pe termen lung, a stabilității si reconstrucției Afganistanului. Ministrul afgan al apărării a apreciat în mod deosebit contribuția pe care militarii români o aduc la stabilizarea situației din țara sa și a exprimat interesul pentru continuarea și aprofundarea relațiilor bilaterale cu România.

Ministrul Sorin Frunzăverde participă, împreună cu o delegație oficială, la Reuniunea Informală a Miniștrilor Apărării (RIMAP) din țările membre NATO, care se desfășoară la Sevilla în zilele de 8 și 9 februarie a.c.Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării