Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cristina Dumitrescu

 


Comunicat nr. 34


Intervenii ale ministrului Sorin Frunzverde n prima zi a Reuniunii Informale a Minitrilor Aprrii din rile membre ale NATO


Ministrul Sorin Frunzverde a avut dou intervenii pe tema „Operaiuni NATO” n cadrul sesiunii de lucru de joi, 8 februarie, a Reuniunii Informale a Minitrilor Aprrii din rile membre ale NATO care se desfoar la Sevilla.

Vorbind despre situaia din provincia Kosovo, ministrul romn a susinut c anul 2007 reprezint, n noul context creat de propunerile cu privire la statutul provinciei, un punct de referin n dezvoltarea durabil, pe termen lung, a Balcanilor. n acest sens, a apreciat c este necesar stabilirea unui mecanism eficient de colaborare ntre NATO i Uniunea European.

Ministrul romn al aprrii consider c reuita unui plan al Alianei Nord-Atlantice pentru Balcani trebuie s porneasc de la stabilirea unei foi clare de parcurs de parteneriat pentru Serbia i c prezena internaional n provincia Kosovo trebuie s fie adaptat la un nivel optim astfel nct s poat exista o reacie rapid la orice potenial risc la adresa stabilitii regionale.

n ceea ce privete operaiunile Alianei Nord-Atlantice n Afganistan, ministrul Sorin Frunzverde a subliniat faptul c actorii internaionali trebuie s colaboreze mai bine pentru a sprijini autoritile afgane n vederea implementrii unor politici coerente pentru mbuntirea nivelului de securitate n ar i a standardului de via.

Situaia de securitate din Afganistan, precum i participarea Romniei la eforturile internaionale pentru stabilizarea situaiei din aceast ar au fost subiecte pe care ministrul aprrii le-a abordat i n cadrul ntlnirii bilaterale pe care a avut-o joi la Sevilla, n marja Reuniunii Informale a Minitrilor Aprrii din rile membre ale NATO, cu omologul su afgan, Abdul Rahim Wardak.

Cu acest prilej a fost reiterat ntregul sprijin pe care ara noastr este hotrt s-l acorde n continuare guvernului afgan pentru consolidarea instituiilor democratice i implementrii unei soluii de realizare, pe termen lung, a stabilitii si reconstruciei Afganistanului. Ministrul afgan al aprrii a apreciat n mod deosebit contribuia pe care militarii romni o aduc la stabilizarea situaiei din ara sa i a exprimat interesul pentru continuarea i aprofundarea relaiilor bilaterale cu Romnia.

Ministrul Sorin Frunzverde particip, mpreun cu o delegaie oficial, la Reuniunea Informal a Minitrilor Aprrii (RIMAP) din rile membre NATO, care se desfoar la Sevilla n zilele de 8 i 9 februarie a.c.Purttorul de cuvnt al Ministerului Aprrii