Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 73


Jurnaliști în vizită la Centrul Zonal de Selecție și Orientare Breaza


Statul Major General a organizat, vineri, 16 martie a.c., o vizită de presă la Centrul Zonal de Selecție și Orientare de la Breaza, în vederea documentării jurnaliștilor asupra procesului de selecție a soldaților voluntari.

„Până în prezent, în acest centru au fost testați aproape jumătate din numărul total de candidați recrutați de centrele militare județene din Muntenia, Oltenia, Dobrogea, sudul Moldovei și din municipiul București,” a declarat șeful centrului, colonel Tiberiu BUZDUGAN.

Procesul se va finaliza la mijlocul lunii aprilie, când tinerii declarați admiși vor fi repartizați, în ordinea rezultatelor, la unitățile pentru care au optat, pe cele aproximativ 1.300 de posturi scoase la concurs în prima serie.

Conform statisticilor provizorii întocmite de Centrul Zonal de Selecție și Orientare de la Breaza, procentul de promovabilitate se situează în jurul valorii de 50%. De asemenea, peste 70% dintre cei care se prezintă la concurs provin din mediul urban, iar 12% sunt fete. Din punct de vedere al studiilor, până în prezent, 60% dintre tineri sunt absolvenți de liceu, 30% au urmat o școală profesională sau ciclul I de liceu iar 10% sunt absolvenți de facultăți sau școli postliceale.

* * *
Procesul de selecție a soldaților voluntari a început prin întocmirea dosarelor de candidați și cu efectuarea vizitei medicale în spitalele și policlinicile militare cele mai apropiate de locul de domiciliu.

Cei declarați apți din punct de vedere medical se prezintă (în urma unei planificări) la Centrele Zonale de Selecție și Orientare (de la Breaza, Câmpulung Moldovenesc sau Alba Iulia) pentru susținerea testelor pshihologice și a probelor de pregătire fizică. Tinerii care vor fi declarați admiși vor urma, în cadrul centrelor de instruire ale categoriilor de forțe, un program de instruire de 2 până la 5 luni, structurat pe două componente:
• modulul instruirii individuale (2 luni) – pentru cei care nu au satisfăcut stagiul militar, axat pe pregătirea militară generală și tactică, în vederea formării deprinderilor necesare protecției individuale, ducerii luptei și mânuirii armamentului/echipamentului din dotare
• modulul perfecționării instruirii (2-3 luni) – axat pe pregătirea militară de specialitate, specifică armei și specialității militare pe care soldații voluntari vor fi încadrați ulterior.
După încheierea perioadei de pregătire și promovarea examenelor, soldații voluntari vor semna primul contract de angajare (care poate fi de până la patru ani).Biroul Informare publica al Statului Major General