Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Alice Moldovan

 


Comunicat nr. 104


CONFERINȚA ȘEFILOR STATELOR MAJORE GENERALE DIN ȚĂRILE BALCANICE PE TEMA CREȘTERII STABILITĂȚII ȘI SECURITĂȚII LA NIVEL REGIONAL


În perioada 17-19 aprilie a.c., șeful Statului Major General al Armatei României, amiral dr. Gheorghe MARIN, se va afla la Salonic, Grecia, pentru a participa alături de alți șefi de State Majore Generale din zona balcanică la conferința pe tema creșterii stabilității și securității la nivel regional. Domnul amiral Marin va prezenta cu această ocazie, în data de 18 aprilie, lucrarea cu tema „Întărirea cooperării și securității în zona lărgită a Mării Negre”.

Cei zece lideri militari ai țărilor din regiune - Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Muntenegru, România, Serbia, FYROM (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) și Turcia - vor explora posibililățile unei cooperări solide și eficiente în Balcani. Inițiativa se dorește a fi o întărire a relațiilor dintre aceste țări prin cooperare, transparență și promovarea unui valoros echilibru regional de securitate, având totodată în vedere rolul semnificativ al NATO și Uniunii Europene în regiune.

În plus, participanții vor identifica un mod de acțiune pentru dezvoltarea unor instrumente, mecanisme și abordări la nivel inter-balcanic, care să îmbunătățească comunicarea, să maximizeze și să eficientizeze răspunsul coordonat la o criză regională și să conducă la creșterea încrederii în regiune.

Conferința va fi deschisă de domnul Evangelos MEIMARAKIS, ministrul Apărării Republicii Elene, iar la lucrările conferinței vor fi prezenți președintele Comitetului Militar UE și comandantul Comandamentului Întrunit NATO de la Napoli.Biroul Informare publica al Statului Major General