Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Cornel Mituț

 


Comunicat nr. 126


EXERCIȚIU AL GRUPULUI DE LUPTĂ HELBROC AL UNIUNII EUROPENE ÎN GRECIA


Grupul de Luptă al Uniunii Europene, format din Grecia-Bulgaria-România-Cipru (EU HELBROC BG), va desfășura, între 7-12 mai a.c., un exercițiu de stat major (CPX „EVROPI I/07”) iar, între 14-19 mai a.c., un exercițiu real de gestionare a crizelor (LIVE CME „EVROPI II/07”) în poligonul ASKOS-PROFITS, pe teritoriul Republicii Elene.

Exercițiile „EVROPI I” și „EVROPI II” sunt finanțate de Uniunea Europeană și vor fi executate pentru prima dată de către Grupul de Luptă HELBROC EU întrunit.

Toate cele patru state implicate în HELBROC BG au participat efectiv la planificarea exercițiilor „EVROPI I și II”, la care vor lua parte peste 1200 de militari, după cum urmează:
• Grecia – țara gazdă – un batalion, sprijinit de unități ale forțelor aeriene, de logistică și de geniu;
• Bulgaria – o companie de infanterie ușoară;
• Cipru – un pluton de poliție militară și unul medical;
• România – un pluton NBC și o echipă PSYOPS;

Exercițiul este conceput să asigure antrenarea participanților în procedurile Uniunii Europene privind gestionarea crizelor, cu accent pe asistența umanitară și operații de evacuare, în scopul de a crește capacitatea Uniunii de a gestiona o situație de criză. Aceste exerciții au ca scop desfășurarea unei acțiuni coerente și complexe în vederea realizării unui nivel de interoperabilitate între forțele multinaționale participante.

Scenariul exercițiului descrie o situație ipotetică de criză, „apărută pe o insulă fictivă, „MESOGEIOS”, unde o minoritate este organizată în grupuri paramilitare și, printre alte acțiuni violente, se manifestă agresiv asupra unui număr mare de cetățeni ai Uniunii Europene rezidenți pe insulă. De asemenea, au fost raportate atrocități asupra unor refugiați sosiți dintr-o altă țară insulară, BROWNLAND. Scenariul include o planificare operațională preliminară a activării și angajării Grupului de Luptă HELBROC, pentru prevenirea unui dezastru umanitar și desfășurarea de operații de evacuare, dacă se va dovedi necesar”. Toate aceste acțiuni se vor desfășura sub mandat ONU și cu o directivă a Uniunii Europene.

*** *** ***

Pe data de 17 mai este planificată Ziua presei, în timpul derulării fazelor de final ale exercițiului „HELBROC II/07”, care se vor centra pe misiuni de asistență umanitară pentru refugiații care trăiesc pe insulă și pe operații de evacuare a cetățenilor UE.

Solicitările de acreditare pentru data de 17 mai vor fi adresate domnului colonel Gerasimos Kalpogiannakis – Ofițerul de Presă al Statului Major General al Armatei Elene - prin intermediul autorităților naționale participante la exercițiu, fiind necesară o autorizație specială din partea acestora, în vederea acreditării. Vor fi acreditați doar reprezentanții media posesori ai unei astfel de autorizații.
Date de contact: telefon: +30-210.657.1044, mobil: +30-6946.503.480, FAX: +30-210.642.7474, e-mail: hndgset@otenet.gr.Biroul Informare publica al Statului Major General