Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Cornel Mitu

 


Comunicat nr. 126


EXERCIIU AL GRUPULUI DE LUPT HELBROC AL UNIUNII EUROPENE N GRECIA


Grupul de Lupt al Uniunii Europene, format din Grecia-Bulgaria-Romnia-Cipru (EU HELBROC BG), va desfura, ntre 7-12 mai a.c., un exerciiu de stat major (CPX „EVROPI I/07”) iar, ntre 14-19 mai a.c., un exerciiu real de gestionare a crizelor (LIVE CME „EVROPI II/07”) n poligonul ASKOS-PROFITS, pe teritoriul Republicii Elene.

Exerciiile „EVROPI I” i „EVROPI II” sunt finanate de Uniunea European i vor fi executate pentru prima dat de ctre Grupul de Lupt HELBROC EU ntrunit.

Toate cele patru state implicate n HELBROC BG au participat efectiv la planificarea exerciiilor „EVROPI I i II”, la care vor lua parte peste 1200 de militari, dup cum urmeaz:
• Grecia – ara gazd – un batalion, sprijinit de uniti ale forelor aeriene, de logistic i de geniu;
• Bulgaria – o companie de infanterie uoar;
• Cipru – un pluton de poliie militar i unul medical;
• Romnia – un pluton NBC i o echip PSYOPS;

Exerciiul este conceput s asigure antrenarea participanilor n procedurile Uniunii Europene privind gestionarea crizelor, cu accent pe asistena umanitar i operaii de evacuare, n scopul de a crete capacitatea Uniunii de a gestiona o situaie de criz. Aceste exerciii au ca scop desfurarea unei aciuni coerente i complexe n vederea realizrii unui nivel de interoperabilitate ntre forele multinaionale participante.

Scenariul exerciiului descrie o situaie ipotetic de criz, „aprut pe o insul fictiv, „MESOGEIOS”, unde o minoritate este organizat n grupuri paramilitare i, printre alte aciuni violente, se manifest agresiv asupra unui numr mare de ceteni ai Uniunii Europene rezideni pe insul. De asemenea, au fost raportate atrociti asupra unor refugiai sosii dintr-o alt ar insular, BROWNLAND. Scenariul include o planificare operaional preliminar a activrii i angajrii Grupului de Lupt HELBROC, pentru prevenirea unui dezastru umanitar i desfurarea de operaii de evacuare, dac se va dovedi necesar”. Toate aceste aciuni se vor desfura sub mandat ONU i cu o directiv a Uniunii Europene.

*** *** ***

Pe data de 17 mai este planificat Ziua presei, n timpul derulrii fazelor de final ale exerciiului „HELBROC II/07”, care se vor centra pe misiuni de asisten umanitar pentru refugiaii care triesc pe insul i pe operaii de evacuare a cetenilor UE.

Solicitrile de acreditare pentru data de 17 mai vor fi adresate domnului colonel Gerasimos Kalpogiannakis – Ofierul de Pres al Statului Major General al Armatei Elene - prin intermediul autoritilor naionale participante la exerciiu, fiind necesar o autorizaie special din partea acestora, n vederea acreditrii. Vor fi acreditai doar reprezentanii media posesori ai unei astfel de autorizaii.
Date de contact: telefon: +30-210.657.1044, mobil: +30-6946.503.480, FAX: +30-210.642.7474, e-mail: hndgset@otenet.gr.Biroul Informare publica al Statului Major General