Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 136


Ministrul apărării vizitează Batalionul 52 Geniu “TISA”, din Satu-Mare


Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, împreună cu șeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, va vizita în cursul zilei de mâine, 6 mai, Batalionul 52 Geniu “TISA”, dislocat în municipiul Satu-Mare.

Conducerea Ministerului Apărării va fi informată despre gradul de menținere a operaționalizării modulului românesc al Batalionului Multinațional de Geniu și se va întâlni cu personalul unității.

Domnul Teodor Meleșcanu va fi însoțit și de șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-locotenent Teodor Frunzeti, precum și de alți reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării. În program sunt incluse, de asemenea, întâlniri cu oficialități din administrația locală.
***
Batalionul Multinațional de Geniu „TISA” este rezultatul Inițiativei de Cooperare Regională între Ungaria, Slovacia, Ucraina, România și a fost constituit în scopul participării la salvarea populației sinistrate, a bunurilor acesteia, limitarea și înlăturarea efectelor unor dezastre naturale.

Acordul privind înființarea Batalionului Multinațional de Geniu „TISA” a fost semnat pe data de 18 ianuarie 2002 la Budapesta, de către miniștrii apărării din cele patru țări participante la inițiativă și a fost ratificat prin Legea nr. 583 din 24 octombrie 2002. Pentru punerea în aplicare a acestei legi a fost semnat un acord tehnic între cele patru ministere ale apărării.

Unitatea participă la limitarea și înlăturarea consecințelor unui dezastru, cu aprobarea autorităților competente și în conformitate cu legile interne ale părților respective în urma unei cereri oficiale transmise de către națiunea afectată. Potrivit Acordului, autoritățile executive sunt miniștrii apărării din cele patru state participante.

Batalionul este compus dintr-un comandament multinațional și din contingente naționale, totalizând 800 militari. Contribuția cu efective a părților este aproximativ similară, bazată pe structurile organizatorice, în conformitate cu reglementările naționale proprii. În situații de intervenție reală, comanda unității este asigurată de comandantul batalionului din țara pe teritoriul căreia s-a petrecut dezastrul.

Modulul românesc, component al Inițiativei regionale „TISA”, are un efectiv de aproximativ 200 militari profesioniști, cu tehnica aferentă, și face parte din Batalionul 52 Geniu, aflat în subordinea Corpului 4 Armată Teritorial „Mareșal Constantin Prezan”. Acesta a intervenit la inundațiile din Banat din primăvara anului 2005.


Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării