Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 143


Detaamentul romnesc participant la misiunea de la Basra i-a ncheiat mandatul


La Predeal, n prezena secretarului de stat Corneliu Dobrioiu, eful Departamentului pentru Politica de Aprare i Planificare, a avut loc mari, 8 mai, ceremonialul de ntoarcere n ar a subunitii de vntori de munte care a fcut parte din Fora de Protecie a Misiunii de Asisten ONU din Irak – UNAMI IV.

La activitate au participat, de asemenea, lociitorul efului Statului Major General, general-locotenent Sorin Ioan, eful Statului Major al Forelor Terestre, general-locotenent Teodor Frunzeti, i comandantul Comandamentului 2 Operaional ntrunit, general-locotenent Florian Pin.

La Apelul solemn au rspuns prezent toi cei 100 de militari care au acionat, n perioada septembrie 2006 - aprilie 2007, la Basra, n cadrul Diviziei Multinaionale de Sud-Est, alturi de partenerii britanici.

Secretarul de stat Corneliu Dobrioiu le-a mulumit militarilor n numele ministrului Aprrii Teodor Melecanu i a apreciat c vntorii de munte au fost ambasadori ai Romniei ntr-un mediu cultural total diferit de cel de acas.

„Dumneavoastr nu ai operat n medii diplomatice elegante. Ai operat n medii ostile i ai reuit s purtai cu dumneavoastr mesajul nostru de druire i de sacrificiu pentru ndeplinirea idealurilor unui popor aflat n mare dificultate, poporul irakian”, a declarat Corneliu Dobrioiu.

Activitatea Vntorilor de Munte, n cadrul Forei de Protecie a Misiunii de Asisten ONU din Irak, a precizat secretarul de stat, trebuie privit ca o experien deosebit de valoroas, ce poate marca pozitiv viitorul tuturor celor care au ales sau opteaz pentru cariera militar.
***
Prima subunitate romneasc n sprijinul UNAMI a fost introdus n teatrul de operaii din Irak n martie 2005, la solicitarea ONU. n timpul mandatului, subunitatea romneasc a fost ncadrat cu militari din Batalionul 26 Infanterie ,,Neagoe Basarab” din Craiova, din Batalionul 33 Vntori de Munte de la Curtea de Arge, respectiv din Batalionul 21 Vntori de Munte din Predeal. Odat cu revenirea n ar a militarilor din Batalionul de la Predeal, se ncheie practic misiunea ndeplinit n cadrul Forei de Protecie a Misiunii de Asisten ONU n Irak – UNAMI.
Militarii romni au desfurat, n principal, misiuni de asigurare a securitii sediului UNAMI de la Basra, de organizare a punctelor de control pentru accesul persoanelor i autovehiculelor, precum i de escortare a personalului ONU.Purttorul de cuvnt al Ministerului Aprrii