Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 151


Ministrul Teodor Melecanu, la reuniunea CAGRE de la Bruxelles


Ministrul Aprrii, Teodor Melecanu, a participat, n cursul zilei de luni, 14 mai, la Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale i Relaii Externe (CAGRE), evenimentul reprezentnd prima ntlnire formal a minitrilor aprrii din statele membre ale Uniunii Europene, la care Romnia ia parte n calitate de stat membru al UE.

Totodat, a fost i prima participare a rii noastre la Comitetul Director al Ageniei Europene de Aprare (EDA).
n cadrul sesiunilor de lucru, ministrul romn al Aprrii a susinut accelerarea procesului de analiz pentru aderarea rii noastre la Codul de Conduit al Ageniei Europene de Aprare, declarnd c aceast aciune va constitui o prioritate a mandatului su: “Este foarte clar c Agenia European de Aprare reprezint, prin programele i proiectele care sunt n dezbatere, o oportunitate pentru dotarea Romniei n materie de aprare i de siguran naional, dar i n ceea ce privete rezolvarea problemelor din industria naional de aprare.”

Teodor Melecanu a afirmat c trebuie folosite toate posibilitile care se deschid pentru ca Romnia s poat beneficia de cele mai bune dotri n materie de tehnic militar i, n acelai timp, trebuie oferit un cadru societilor comerciale din ara noastr n aa fel nct ele s poat participa la acest demers european.

Potrivit acestui Cod, toate statele participante trebuie s asigure transparena contractelor privind achiziiile militare, orice contract a crui valoare depete un milion de Euro urmnd s fie postat pe Internet, i s permit deschiderea licitaiei pentru toate societile din rile membre ale Uniunii Europene.

Pe agenda reuniunii s-a mai aflat i prezentarea prioritilor preediniei germane a CAGRE, prioriti pe care le mprtete i ara noastr: cooperarea UE-ONU i dezvoltarea capacitilor de aprare. De asemenea, ntlnirea n acest format a minitrilor aprrii a constituit i un bun prilej pentru a se cunoate obiectivele actualei preedinii portugheze.

n cee ce privete Balcanii de Vest, ministrul Aprrii a apreciat c situaia din zon va putea fi detensionat doar dup un semnal foarte clar al Uniunii Europene referitor la viitoarea aderare a rilor din zon la Uniune.

n cadrul reuniunii, Teodor Melecanu a avut ntlniri cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, cu naltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica de Securitate i Aprare Comun, Javier Solana, i cu minitrii Aprrii din Marea Britanie, Ungaria, Finlanda i Suedia.Purttorul de cuvnt al Ministerului Aprrii