Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 155


INFORMAIE DE PRES


n temeiul prevederilor legale referitoare la organizarea i desfurarea referendumului naional din data de 19 mai 2007, ministrul Aprrii, Teodor Melecanu, a emis un Ordin privind msurile ce se ntreprind n structurile Ministerului Aprrii pentru desfurarea n bune condiii a acestuia, astfel:

• Cadrele militare, cursanii, elevii i studenii instituiilor militare de nvmnt, soldaii i gradaii voluntari, precum i personalul civil i vor putea exercita dreptul de vot, n condiiile legii, n localitatea de reedin. Cei angrenai n misiuni de paz sau n alte activiti operative i vor putea exercita dreptul de vot conform art. 21 din Legea nr. 3/2000.
• Pentru coordonarea activitilor de votare din teatrele de operaii se va constitui o grup operativ la nivelul Comandamentului 2 Operaional ntrunit.
• Pentru militarii aflai n misiuni externe se organizeaz 9 secii de votare (n Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Heregovina i la bordul fregatei “Regina Maria”).
• Emisiunile militare de radio i televiziune, publicaiile militare centrale i teritoriale nu vor difuza/publica informaii furnizate de partidele politice ori materiale de publicitate politic, caricaturi, editoriale sau comentarii care au legtur cu campania pentru referendum. Presa militar nu va publica rezultatele sondajelor de opinie comandate de partidele politice pe tema referendumului.
• Comandanii unitilor militare i comandanii de garnizoane nu vor permite desfurarea de evenimente sau de promovare a ideilor politice (adunri, ntruniri, discursuri, conferine de pres, srbtori pre sau post referendum etc.) n unitile militare sau n alte spaii aparinnd armatei.
• Comandanii care au n subordine muzici militare nu vor aproba participarea acestor formaiuni la activiti legate de pregtirea referendumului. Toate ceremoniile militare, organizate pn la data de 19 mai, se vor desfura cu respectarea strict a regulamentelor interne.
• Cu prilejul aciunilor specifice care se organizeaz i se desfoar nainte i pe timpul referendumului, personalul din Ministerul Aprrii nu poate desfura activiti de partizanat politic.
• Se interzice personalului armatei s fac orice fel de declaraii publice sau de pres pe teme legate de referendum.
• Personalul Ministerului Aprrii nu va participa la distribuirea materialelor necesare campaniei pentru referendum. Comandanii unitilor militare nu vor permite distribuirea sau afiarea acestora n unitile subordonate.
• Reprezentanii presei care solicit informaii de la personalul armatei vor fi ndrumai ctre ofierii de relaii publice. Numai ofierii de relaii publice pot rspunde solicitrilor n conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaiile de interes public, cu modificrile i completrile ulterioare.
• n perioada 17-20 mai 2007, nu se vor executa trageri cu armament individual, lucru cu material explozibil real i nici aplicaii cu trageri de lupt. n situaii deosebite, care ar putea genera disfuncii majore n ndeplinirea obiectivelor stabilite, comandanii vor solicita aprobarea efului Statului Major General pentru desfurarea activitilor planificate anterior.
Purttorul de cuvnt al Ministerului Aprrii