Comunicat de presă



Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 171


Ministrul Apărării a deschis lucrările seminarului internațional PESA


„Politica Europeană de Securitate și Apărare (PESA) reprezintă răspunsul Uniunii Europene la adresa riscurilor și amenințărilor mediului de securitate contemporan”, a declarat ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, marți, 29 mai, în deschiderea seminarului intitulat „Reflectând împreună la dimensiunea europeană de securitate și apărare” .

Ministrul Meleșcanu a subliniat faptul că România a fost parte integrantă a acestui proces, încă din momentele inițiale ale fundamentării PESA.

„Din perioada de pre-aderare, România a făcut dovada angajamentului propriu în susținerea acestui demers, atât prin contribuții efective în diferite teatre de operații unde Uniunea a fost angajată, cât și prin implicarea în dezbaterea ce a condus la apariția cadrului strategic de dezvoltare a PESA”, a adăugat Teodor Meleșcanu.

Ministrul Apărării a avut, cu acest prilej, și o întâlnire cu directorul general al Direcției de Afaceri Strategice din Ministerul francez al Apărării, Jean de Ponton d’Amencourt.
În cadrul reuniunii organizate la Palatul Cercului Militar Național de Departamentul pentru Politica de Apărare și Planificare din cadrul Ministerului român al Apărării, în colaborare cu Delegația Afacerilor Strategice din Ministerului francez al Apărării, sunt dezbătute subiecte referitoare la procesul de construcție a Politicii Europene de Securitate și Apărare (PESA), cooperarea în cadrul operațiilor UE de gestionare a crizelor, evoluțiile mediului de securitate din Europa de Sud-Est, precum și la problema securității regionale și a frontierelor.

La reuniune participă reprezentanți din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia și România.



Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării