Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 176


Teodor Melecanu n vizit oficial n Bulgaria


Ministrul Aprrii, Teodor Melecanu, efectueaz, n Bulgaria, n zilele de 30 i 31 mai 2007, prima sa vizit oficial de la preluarea mandatului, la invitaia omologului su bulgar.

Ministrul Melecanu a subliniat c a dorit s realizeze aceast vizit n ara vecin datorit relaiilor militare i colaborrii bilaterale extrem de active ntre Romnia i Bulgaria.

“rile noastre au un interes comun pentru asigurarea securitii i stabilitii n Balcanii de Vest i zona extins a Mrii Negre. Ambele state urmeaz s pun la dispoziie faciliti militare pentru Parteneriatul strategic cu SUA i sunt preocupate de nzestrarea i modernizarea propriilor armate. Tocmai de aceea ideea de a forma un tandem Romnia-Bulgaria pe linie de aprare este mai mult dect binevenit”, a declarat ministrul Teodor Melecanu n cadrul ntrevederii pe care a avut-o cu omologul bulgar, Veselin Bliznakov.

Ministrul romn al aprrii a propus o colaborare foarte strns ntre cele dou state, n domeniul achiziiilor. n acest sens, a avansat ideea ca ambele ri s poat mpri costuri de mentenan i pregtire profesional. “Separat, Romnia i Bulgaria nu reprezint o pia suficient de mare astfel nct s-i impun interesele dar, mpreun, avem o ans mai bun”, a declarat ministrul Melecanu.

Cei doi demnitari au mai discutat despre mediul de securitate din Balcani i din regiunea extins a Mrii Negre, iniativele regionale de cooperare (SEDM, BLACKSEAFOR, BLACK SEA HARMONY), precum i despre stadiul relaiilor de colaborare romno-bulgare n domeniul militar.

n prima zi a vizitei n ara vecin, ministrul Teodor Melecanu a depus o coroan de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Sofia i a avut ntlniri oficiale cu viceprim-ministrul i ministrul Afacerilor Externe, Ivazlo Kalfin, precum i cu preedintele Comisiei de Aprare a Legislativului bulgar, Anghel Naidenov.

Ministrul Teodor Melecanu va fi primit joi, 31 mai, de ctre preedintele Republicii Bulgaria, Georgi Prvanov.Purttorul de cuvnt al Ministerului Aprrii