Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 176


Teodor Meleșcanu în vizită oficială în Bulgaria


Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, efectuează, în Bulgaria, în zilele de 30 și 31 mai 2007, prima sa vizită oficială de la preluarea mandatului, la invitația omologului său bulgar.

Ministrul Meleșcanu a subliniat că a dorit să realizeze această vizită în țara vecină datorită relațiilor militare și colaborării bilaterale extrem de active între România și Bulgaria.

“Țările noastre au un interes comun pentru asigurarea securității și stabilității în Balcanii de Vest și zona extinsă a Mării Negre. Ambele state urmează să pună la dispoziție facilități militare pentru Parteneriatul strategic cu SUA și sunt preocupate de înzestrarea și modernizarea propriilor armate. Tocmai de aceea ideea de a forma un tandem România-Bulgaria pe linie de apărare este mai mult decăt binevenită”, a declarat ministrul Teodor Meleșcanu în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu omologul bulgar, Veselin Bliznakov.

Ministrul român al apărării a propus o colaborare foarte strânsă între cele două state, în domeniul achizițiilor. În acest sens, a avansat ideea ca ambele țări să poată împărți costuri de mentenanță și pregătire profesională. “Separat, România și Bulgaria nu reprezintă o piață suficient de mare astfel încât să-și impună interesele dar, împreună, avem o șansă mai bună”, a declarat ministrul Meleșcanu.

Cei doi demnitari au mai discutat despre mediul de securitate din Balcani și din regiunea extinsă a Mării Negre, ințiativele regionale de cooperare (SEDM, BLACKSEAFOR, BLACK SEA HARMONY), precum și despre stadiul relațiilor de colaborare româno-bulgare în domeniul militar.

În prima zi a vizitei în țara vecină, ministrul Teodor Meleșcanu a depus o coroană de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Sofia și a avut întâlniri oficiale cu viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe, Ivazlo Kalfin, precum și cu președintele Comisiei de Apărare a Legislativului bulgar, Anghel Naidenov.

Ministrul Teodor Meleșcanu va fi primit joi, 31 mai, de către președintele Republicii Bulgaria, Georgi Pârvanov.Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării