Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Renato Nadolu

 


Comunicat nr. 192


Exerciiul de evaluare CERTEX 07


Peste 1800 de militari i 300 de vehicule de lupt din Brigada 2 Vntori de Munte “Sarmisegetuza” din Braov, Brigada 282 Infanterie Mecanizat “Unirea Principatelor” din Focani, Batalionul 83 arunctoare proiectile reactive modernizate (LAROM) i subuniti specializate n cooperarea civil-militari (CIMIC) au participat la „CERTEX 07”, care s-a desfurat n perioada 4-8 iunie a.c. n poligoanele Smrdan, Bogza, Bogata, Brdet, Valea Doftanei i Prislop.

Exerciiul, organizat de Statul Major al Forelor Terestre, a avut loc n contextul continurii procesului de operaionalizare i de evaluare a capacitii structurilor forelor terestre de a duce aciuni de lupt, de a proba performanele tehnicii de lupt din dotare i de a contribui la crearea unor fore operaionale flexibile i eficiente pentru aprarea naional i colectiv n cadrul NATO.

Obiectivele exerciiului au vizat evaluarea deprinderilor n aplicarea procedurilor specifice procesului de planificare operaional i procesului de dislocare si redislocare, creterea nivelului de integrare si sincronizare a aciunilor forelor destinate NATO, certificarea (procesul operaional de validare a capacitii de ndeplinire a nivelul standardelor de performan) ale unitilor care se operaionalizeaz n anul 2007.

Activitatea de certificare a identificat aspectele care trebuie perfecionate i va fi urmat n acest an de evaluarea, n vederea afirmrii (validrii) acestora, printr-un alt exerciiu de amploare, contribuind la meninerea nivelului de credibilitate al Romniei privind ndeplinirea la termen a angajamentelor asumate.

Biroul de Pres al Ministerului Aprrii