Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 202


Teodor Meleșcanu la Reuniunea NATO de la Bruxelles


Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, 15 iunie, la finalul Reuniunii oficiale a miniștrilor apărării din țările membre NATO de la Bruxelles, că, în dezbaterile pe tema planificării apărării Alianței, s-a recomandat tuturor statelor membre să aloce 2% din PIB pentru cheltuielile legate de apărare. “România și-a asumat obiectivul ca, în 2008, să aloce pentru bugetul Ministerului Apărării 2,38% din PIB”, a declarat Teodor Meleșcanu. Ministrul Apărării a explicat că această recomandare fermă a fost determinată de întârzierile care s-au înregistrat în procesul de generare a forțelor: „În acțiunile care au loc sub egida NATO, a existat un deficit de forțe explicat și printr-o alocare mai mică de resurse”.

“România a avut în medie 2000 de militari pe an în teatrele de operații, ceea ce reprezintă aproximativ 4,2% din efective”, a arătat ministrul Meleșcanu.

În ceea ce privește misiunea din Afganistan, participanții la reuniune au subliniat necesitatea ca, în paralel cu sprijinul internațional, guvernul de la Kabul să-și asume responsabilitatea în materie de apărare. “România va trimite în cadrul programului NATO “Operational Mentor and Liaison Team” (OMLT) încă 2-3 echipe a câte 15-20 de instructori militari care să se ocupe de recrutarea, formarea și antrenarea a câte unui batalion afgan”, a declarat Teodor Meleșcanu.
Cu ocazia reuniunii, ministrul român al apărării a avut o întrevedere cu omologul său american, Robert Gates, cu care a discutat tematica viitorului summit al NATO care se va desfășura în România, în 2008.Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării