Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.cdor. Ion Burghișan

 


Comunicat nr. 203


„Regele Ferdinand” participă la exercițiul CERTEX


Fregata „Regele Ferdinand” va participa în perioada 18-22 iunie 2007 la exercițiul de certificare națională de nivel I interoperabilitate, CERTEX 2007, ce se va desfășura în portul Burgas și în apele bulgărești ale Mării Negre.

Evaluarea fregatei se va executa în vederea participării acesteia la misiuni NATO și se va face de către specialiștii români din Statul Major al Forțelor Navale și Centrul de Instruire, Simulare și Evaluare, în cadrul unui exercițiu multinațional cu participare a navelor țărilor membre NATO. Vor fi executate, în conformitate cu standardele NATO, proceduri de convoiere sub dragă, remorcaj, reaprovizionare pe mare, căutare și salvare, manevre tactice, luptă antisubmarin și împotriva navelor de suprafață, apărare antiaeriană, precum și exerciții de comunicații și vitalitate.

În vederea participării la acest exercițiu, fregata „Regele Ferdinand” va pleca din portul Constanța duminică, 17 iunie, la ora 8.00. Nava este comandată de căpitan-comandorul Marian Săvulescu, iar echipajul este alcătuit, pentru această misiune, din 203 marinari.

Alături de fregata „Regele Ferdinand” vor fi evaluate și nave aparținând Forțelor Navale ale Bulgariei.

Jurnaliștii interesați să participe la ceremonialul de plecare a fregatei „Regele Ferdinand” în misiune internațională vor fi așteptați duminică, începând cu ora 7.45, la intrarea în portul militar Constanța.

***
Fregata „Regele Ferdinand” are următoarele caracteristici: deplasament - 4900 tdw, lungime 148,2 m, lățime 14,75 m, viteza maximă 30 de noduri, pescaj maxim 6,4 m,, autonomie 4500 mile marine. Nava are în dotare: un tun super-rapid calibrul 76 mm Oto Melara, instalatii lansare torpile, sistem de comandă asistat de calculator, instalații de bruiaj pasiv TERMA, sisteme de luptă electronică, nouă sisteme radar. Sistemul de propulsie este compus din patru turbine Rolls-Royce.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării