Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Florin POPOAC, 0722.577.954

 


Comunicat nr. 240


Primul elicopter navalizat intr n serviciul Forelor Navale Romne


Intrarea primului elicopter tip IAR 330 PUMA NAVAL n serviciul Forelor Navale Romne va fi marcat printr-un ceremonial militar i religios, care se va desfura vineri, 13 iulie 2007, ncepnd cu ora 10.00, n Portul militar Constana.

Programul de nzestrare a Forelor Navale cu elicoptere a nceput n mai 2005, cnd a fost semnat contractul de achiziionare a trei elicoptere care vor deservi fregatele romneti pe timpul desfurrii misiunilor specifice.

Opt ofieri de marin au obinut brevetul de pilot n anul 2006, dup ce au absolvit cursurile de pregtire la coala de Aplicaie a Forelor Aeriene de la Bobocu. Piloii au continuat pregtirea n cadrul Bazei 90 Transport Aerian de la Otopeni. n paralel, s-a desfurat instruirea personalului tehnic care va deservi elicopterele navalizate.

Din luna februarie i pn n iunie 2007, elicopterul naval a fost testat n condiii meteo diverse, la sol i la bordul fregatelor. Pe timpul testelor, aparatul a fost supus unor solicitri specifice mediului marin i misiunilor pe care le va ndeplini. Dup parcurgerea acestora, a urmat omologarea elicopterului de ctre o comisie mixt, format din reprezentani ai Ministerului Aprrii i ai firmei productoare, IAR Ghimbav.

Jurnalitii interesai s participe la ceremonial vor fi ateptai la intrarea n Portul militar de ctre reprezentanii compartimentului relaii publice, vineri, 13 iulie 2007, ncepnd cu ora 09.30.
* * *
Primele elemente de aviaie n Marina Romn dateaz din iunie 1920, cnd civa ofieri de marin au fost chemai pentru a lua n primire 12 hidroavioane care reprezentau capturi de rzboi din campania anului 1919. Hidroavioanele au fost revizuite n Arsenalul aeronautic de la Cotroceni - Bucureti, dup care au fost trimise cu trenul n portul Constana, unde s-a constituit Grupul de Aviaie Maritim, aflat sub comanda cpitanului Constantin Negru.

Primul zbor cu un hidroavion s-a executat la 21 iulie 1920, n portul Constana. Avnd n vedere c portul Constana nu prezenta condiii prielnice pentru activitatea de zbor a hidroavioanelor, datorit activitii portuare intense, Hidroaviaia romneasc a fost dotat cu o baz pe lacul Siutghiol, n partea de nord a oraului Constana. n dotarea Hidroaviaiei au intrat apoi hidroavioanele S 55, care n aproximativ 15 ani de exploatare nu au avut nici un accident. n timpul celui de-al doilea rzboi mondial, hidroaviaia romn nu a pierdut nici un aparat n confruntrile directe cu inamicul.

Biroul de Pres al Ministerului Aprrii