Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Nicoleta COCOȘ tel. 0744 376167

 


Comunicat nr. 260


Corveta „Contraamiral Horia Macellariu” participă la activarea BLACKSEAFOR


Activarea Grupului de Cooperare Navală în Marea Neagră – BLACKSEAFOR (BSF) are loc în perioada 30 iulie – 21 august a.c.

Din Grupare fac parte corvetele Smeli (Bulgaria) și Contraamiral Horia Macellariu (România), nava de debarcare a desantului Azov (Federația Rusă), fregata Kemal Rheis (Turcia), nava de comandament Slavutich (Ucraina).

Programul acestei activări cuprinde vizite în porturile: Gölçüc (Turcia), Varna (Bulgaria) și Constanța (România) și în locații unde vor fi aduse la cunoștința publicului obiectivele BLACKSEAFOR. Astfel, pe timpul staționării în porturile menționate, se vor desfășura activități demonstrative, întâlniri cu oficialități militare și civile, conferințe de presă, activități sociale și vizite la bordul navelor.

Acțiunile pe mare vor viza, conform unor scenarii fictive, căutarea și salvarea pe mare, apărarea comună împotriva atacurilor aeriene și ale navelor de suprafață, lupta împotriva minelor, inspecții ale unor nave suspecte, supravegherea, recunoașterea și raportarea situației navale, interogarea navelor comerciale în vederea identificării acestora, precum și misiuni de interdicție maritimă.

Pe data de 6 august 2007, în baza navală din Gölçüc (Turcia), va avea loc ceremonialul de schimbare a comenzii Grupării între reprezentanții Federației Ruse și cei ai Turciei iar, în perioada 17-21 august 2007, navele BLACKSEAFOR vor vizita portul Constanța.

Luni, 30 iulie a.c., orele 10.00, corveta „Contraamiral Horia Macellariu” va pleca din portul militar Mangalia cu destinația Gölçüc.

Jurnaliștii interesați să participe la ceremonialul de plecare, vor fi așteptați la intrarea în portul militar Mangalia începând cu ora 09.00.
***
Gruparea BLACKSEAFOR este concepută ca o forță care acționează “la chemare” și este activată de două ori pe an pentru a desfășura exerciții navale în comun. Comanda Grupării este asigurată, în conformitate cu protocolul de înființare, succesiv de cele șase state riverane Mării Negre care paricipă cu forțe: Bulgaria, Georgia, România, Federația Rusă, Ucraina și Turcia. Federația Rusă l-a desemnat pe comandorul Mikhail Sukhval pentru a conduce acțiunile Grupării pe mare și în porturile vizitate.
Corveta „Contraamiral Horia Macellariu”este comandată de locotenent-comandorul Liviu MOTOC are la bord un efectiv de 100 militari, dintre care 16 ofițeri.
Informații suplimentare referitoare la Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră, BLACKSEAFOR, pot fi obținute vizitând pagina de Internet www.blackseafor.org/Biroul de Presă al Ministerului Apărării