Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: cpt. Lucian NEACȘU, 0723 398505

 


Comunicat nr. 277


Nava Școală „Mircea” acostează în portul Constanța


Nava Școală "Mircea", care a efectuat un marș de instrucție timp de 52 de zile în Marea Mediterană, va acosta la dana militară a portului Constanța, vineri, 10 august 2007, ora 11.00.

"Mircea" a ridicat ancora la data de 19 iunie a.c. și a parcurs aproximativ 4800 mile marine, cu escale în cinci porturi europene Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon și Genova. Marșul a oferit oportunitatea de instruire la bordul navei a 39 studenți ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", 67 elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu", precum și a 13 cadeți străini din Franța, Germania, Olanda, Danemarca, Turcia, Ucraina și Croația.

De asemenea, nava școală “Mircea” a participat la competiția nautică „Tall Ship Races 2007 Mediterranea”, alături de elita mondială a navigației cu vele, iar în fiecare port de escală au avut loc întreceri sportive, la care echipajul românesc a ocupat de fiecare dată un loc pe podium.

Pe timpul staționărilor, nava școală a fost vizitată de un număr de peste 20.000 de persoane, care au exprimat opinii pozitive cu privire la calitățile acesteia și ale echipajului.

Accesul publicului și al reprezentanților mass-media la festivitate se va face, începând cu orele 10.30, pe la intrarea în portul militar.

***
Construită între anii 1938-1939 la Șantierul Naval Blohm&Voss din Hamburg, Germania, Nava Școală "Mircea" reprezintă simbolul tradițiilor navale românești, aproape toate generațiile de ofițeri și maiștri militari de marină instruindu-se la bordul ei în cei 68 de ani de serviciu.
În anul 1976, Nava Școală "Mircea" a participat la manifestările organizate în cadrul Bicentenarului Independenței Statelor Unite, iar în anul 2004, a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oară și a concurat la competiția nautică "Tall Ships Challenge 2004". În anul 2005, a efectuat un marș de instrucție în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, participând la competiția nautică "Tall Ships Races 2005" și la mai multe festivaluri maritime internaționale și manifestari jubiliare în Belgia, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Germania și Olanda.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării