Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: cpt. Lucian NEACU, 0723 398505

 


Comunicat nr. 277


Nava coal „Mircea” acosteaz n portul Constana


Nava coal "Mircea", care a efectuat un mar de instrucie timp de 52 de zile n Marea Mediteran, va acosta la dana militar a portului Constana, vineri, 10 august 2007, ora 11.00.

"Mircea" a ridicat ancora la data de 19 iunie a.c. i a parcurs aproximativ 4800 mile marine, cu escale n cinci porturi europene Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon i Genova. Marul a oferit oportunitatea de instruire la bordul navei a 39 studeni ai Academiei Navale "Mircea cel Btrn", 67 elevi ai colii Militare de Maitri Militari a Forelor Navale "Amiral Ion Murgescu", precum i a 13 cadei strini din Frana, Germania, Olanda, Danemarca, Turcia, Ucraina i Croaia.

De asemenea, nava coal “Mircea” a participat la competiia nautic „Tall Ship Races 2007 Mediterranea”, alturi de elita mondial a navigaiei cu vele, iar n fiecare port de escal au avut loc ntreceri sportive, la care echipajul romnesc a ocupat de fiecare dat un loc pe podium.

Pe timpul staionrilor, nava coal a fost vizitat de un numr de peste 20.000 de persoane, care au exprimat opinii pozitive cu privire la calitile acesteia i ale echipajului.

Accesul publicului i al reprezentanilor mass-media la festivitate se va face, ncepnd cu orele 10.30, pe la intrarea n portul militar.

***
Construit ntre anii 1938-1939 la antierul Naval Blohm&Voss din Hamburg, Germania, Nava coal "Mircea" reprezint simbolul tradiiilor navale romneti, aproape toate generaiile de ofieri i maitri militari de marin instruindu-se la bordul ei n cei 68 de ani de serviciu.
n anul 1976, Nava coal "Mircea" a participat la manifestrile organizate n cadrul Bicentenarului Independenei Statelor Unite, iar n anul 2004, a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oar i a concurat la competiia nautic "Tall Ships Challenge 2004". n anul 2005, a efectuat un mar de instrucie n Marea Mediteran, Oceanul Atlantic i Marea Nordului, participnd la competiia nautic "Tall Ships Races 2005" i la mai multe festivaluri maritime internaionale i manifestari jubiliare n Belgia, Frana, Marea Britanie, Norvegia, Germania i Olanda.
Biroul de Pres al Ministerului Aprrii