Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Nicoleta COCOȘ tel. 0744 376167

 


Comunicat nr. 293


Gruparea BLACKSEAFOR – în vizită la Constanța


Navele care compun anul acesta Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră – BLACKSEAFOR – vor efectua o vizită în portul militar Constanța în perioada 17 - 21 august a.c., această escală constituind prima fază a celei de-a VII -a activări a grupării.

Forțele Navale Române sunt reprezentate de corveta Contraamiral Horia Macellariu. Din grupare mai fac parte: fregata Salihreis (Turcia, nava comandant a grupării), corveta Smeli (Bulgaria), nava de debarcare a desantului Azov (Federația Rusă) și fregata Slavutich (Ucraina).

Delegațiile acestor nave vor fi primite la Comandamentul Flotei iar echipajele urmează să participe la o serie de activități culturale și sportive, precum și la activități turistice în municipiul Constanța și stațiunile litoralului românesc.
Gruparea BLACKSEAFOR, concepută ca forță ce acționează “la chemare”, este activată anual pentru a desfășura exerciții navale în comun, având ca obiectiv general contribuția la întărirea prieteniei, bunelor relații și a încrederii reciproce între țările riverane Mării Negre și, de asemenea, pentru îmbunătățirea stabilității și menținerea păcii în această regiune prin îmbunătățirea cooperării și interoperabilității între forțele navale.

Navele vor sosi în portul Constanța vineri, 17 august a.c., începând cu ora 08.00, iar la ora 15.00, este organizată o conferință de presă la bordul fregatei Salihreis. Jurnaliștii interesați de aceste evenimente vor fi așteptați la intrarea în portul militar Constanța de către reprezentanții compartimentului relații publice.

Populația civilă va putea vizita navele grupării BLACKSEAFOR în zilele de 18 și 19 august a.c., între orele 14.00-17.30 .
***
Comanda Grupării este asigurată, în conformitate cu protocolul de înființare, succesiv de cele șase state riverane Mării Negre care pariticipă cu forțe: Bulgaria, Georgia, România, Federația Rusă, Turcia și Ucraina. Turcia l-a desemnat pe comandorul Levent GORCEC pentru a conduce acțiunile Grupării pe mare și în porturile vizitate.

Corveta „Contraamiral Horia Macellariu”este comandată de locotenent-comandorul Liviu MOTOC și are la bord un efectiv de 100 militari, dintre care 16 ofițeri.

Informații suplimentare referitoare la Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră, BLACKSEAFOR, pot fi obținute vizitând pagina de Internet www.blackseafor.org/
Biroul de Presă