Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Gabriel Pătrașcu tel. 0788 566 226

 


Comunicat nr. 295


Deschiderea oficială a exercițiului „Proof of Principle -2007”


Deschiderea exercițiului bilateral româno – american „Proof of Principle -2007”, a avut loc, astăzi, 17 august 2007, la sediul Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Ceremonialul militar, primul de acest gen organizat pe teritoriul României de la sosirea în această zonă a militarilor americani, a cuprins oficierea serviciului religios de către preotul militar român al Batalionului 341 Infanterie și preotul militar american al Task Force „Deep Steel”. Activitatea a continuat cu introducerea drapelelor în formație, intonarea imnurilor de stat ale României și S.U.A., prezentarea onorului, susținerea alocuțiunilor co-directorilor exercițiului.

Au participat comandantul Joint Task Force East, colonel Peri Anest, în calitate de co-director al exercițiului „Proof of Principle” pentru partenerul american și colonelul Eugen Romanescu, co-directorul român al aceluiași exercițiu. De asemenea, au mai fost prezente oficialități militare române și americane și reprezentanți ai administrației locale.

Colonelul Peri Anest a declarat că „acest exercițiu va oferi posibilități importante de antrenament și instruire a comandamentului și trupelor într-un mediu multinațional combinat și de arme întrunite. Totodată, se vor consolida interoperabilitatea și relațiile militare necesare succesului în condițiile actuale și viitoare”.

Colonelul Eugen Romanescu a apreciat că acest exercițiu reprezintă începutul unei noi etape în pregătirea trupelor noastre, unul din obiectivele principale ale Forțelor Terestre în anul 2007 fiind tocmai acela de a eficientiza instruirea militarilor noștri în sensul „ne antrenăm așa cum luptăm”.

Exercițiul, are ca scop principal verificarea potențialului de instruire în comun a trupelor române și americane, și de creștere a interoperabilității forțelor noastre. Subunitățile mixte româno – americane vor executa misiuni de cercetare, operațiuni urbane, ambuscadă și reacție la ambuscadă, patrule de prezență, primul ajutor, puncte de control trafic.

Efectivele române participante la acest exercițiu se vor cifra în momentele de vârf ale exercițiului la 270 militari.

Începând de astăzi, 17 august 2007, în cadrul exercițiului „Proof of Principle 2007”, funcționează un Centru de Informare Publică.

Reprezentanții mass-media care vor dori să participe la activitățile care se vor desfășura pe timpul exercițiului sunt rugați să trimită cerere de acreditare, până în data de 20.08 2007, ora 14.00, pe adresa de e-mail troy.darr@eur.army.mil sau pe numărul de fax 0241 608176.Biroul de Presă