Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.cdor. Ion BURGHIȘAN tel. 0722.229.585

 


Comunicat nr. 341


Fregata „Regele Ferdinand” participă la Operația „ACTIVE ENDEAVOUR”


Fregata „Regele Ferdinand” va lua parte, în perioada 17 septembrie – 19 noiembrie, la exerciții navale în Marea Mediterană și la Operația „Active Endeavour”. Nava, comandată de căpitan-comandorul Marian Săvulescu, va avea la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 203 de marinari, dintre care 23 ofițeri.

În perioada 17 -28 septembrie, fregata va participa la un stagiu de pregătire alături de navele Grupării Navale NATO Permanente din Mediterana SNMG-2, urmând ca, până pe 13 octombrie, să participe la exercițiul „Noble Midas” ce se va desfășura în Croația. Pe parcursul acestuia, nava românească va fi evaluată de reprezentanți ai NATO privind interoperabilitatea cu navele din țările membreale Alianței. În luna iunie a acestui an, nava a fost evaluată național în cadrul exercițiului „CERTEX” ce a avut loc în Bulgaria.

În perioada 13 octombrie – 19 noiembrie a.c., fregata „Regele Ferdinand” va participa la Operația „Active Endeavour” ce se desfășoară, sub comandă NATO, în Marea Mediterană. Este a doua participare a navei în cadrul acțiunii de monitorizare a traficului naval și aerian în scopul combaterii traficului ilegal și al acțiunilor navale asimetrice.

Ceremonialul prilejuit de plecarea navei în misiune va avea loc vineri, 14 septembrie, pe dana militară a Portului Constanța, de la ora 12.00, în prezența unor oficialități militare, a reprezentanților autorităților locale, a unor veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, precum și a membrilor familiilor echipajului.

Jurnaliștii interesați să participe la ceremonial vor fi așteptați la intrarea în portul militar Constanța începând cu ora 11.30. Posturile de televiziune ce solicită intrarea în portul militar cu car de emisie sunt rugate să solicite acreditare prin e-mail la adresa comandamentflota@yahoo.com, până la data de 13 septembrie, ora 19.00, și să transmită o listă cu personalul care însoțește carul.

Detalii suplimentare despre Operația „Active Endeavour” puteți obține accesând siteul http://www.afsouth.nato.int/JFCN_Operations/ActiveEndeavour/Endeavour.htm, iar despre fregata „Regele Ferdinand” vizitând pagina de internet a Forțelor Navale (www.fortele-navale.ro)Biroul de Presă al Ministerului Apărării