Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.cdor. Ion BURGHIAN, 0722 229.585

 


Comunicat nr. 343


Ceremonialul plecrii fregatei „Regele Ferdinand” la Operaia „ACTIVE ENDEAVOUR”Ministrul Aprrii, Teodor Melecanu, i eful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, au participat vineri, 14 septembrie, pe dana militar a portului Constana, la festivitatea ocazionat de plecarea fregatei „Regele Ferdinand” la operaia NATO „Active Endeavour”.

Ceremonia a avut loc n prezena reprezentanilor autoritilor locale, a unor veterani, cadre militare n rezerv i n retragere, precum i a membrilor familiilor echipajului.

„Participarea Fregatei „Regele Ferdinand” la „Active Endeavour”, prima operaie de aprare colectiv a NATO desfurat n baza Articolului 5, dup tragedia de la 11 septembrie. reprezint contribuia pe care ara noastr o aduce la aceast operaie complex de combatere a terorismului, desfurat n Marea Mediteran.
Vom contribui n felul acesta la meninerea pcii, stabilitii i a securitii ntr-o regiune strategic pentru Aliana Nord-Atlantic i vei ctiga din valoroasa experien a acestui gen de operaii prin punerea n practic a unor proceduri din ce n ce mai eficiente pentru culegerea i schimbul de informaii relevante n cadrul luptei extinse mpotriva terorismului internaional” a afirmat ministrul Teodor Melecanu, n alocuiunea rostit cu acest prilej.

Ministrul Teodor Melecanu le-a mulumit familiilor membrilor echipajului pentru c sunt alturi de ei n acest moment i i-a asigurat pe marinari de ntregul sprijin al conducerii Ministerului Aprrii pentru ndeplinirea n cele mai bune condiii a misiunii, urndu-le marinarilor Vnt bun din pupa i Bun cart nainte!

* * *

n perioada 17 - 28 septembrie, fregata va participa la un stagiu de pregtire alturi de navele Gruprii Navale NATO Permanente din Mediterana SNMG-2, urmnd ca apoi, pn pe 15 octombrie, s participe la exerciiul „Noble Midas” ce se va desfura n Croaia. Pe parcursul acestui exerciiu, nava va fi evaluat NATO. n luna iunie a acestui an, “Regele Ferdinand” a fost evaluat naional n cadrul exerciiului „CERTEX”, ce a avut loc n Bulgaria.

ntre 13 octombrie i 19 noiembrie fregata „Regele Ferdinand” va participa la Operaia „Active Endeavour” ce se desfoar sub comand NATO, n Marea Mediteran. Este a doua participare a navei n cadrul aciunii de monitorizare a traficului naval i aerian, n scopul combaterii terorismului i a traficului ilegal de arme, persoane i droguri.

Nava este comandat de cpitan-comandorul Marian Svulescu i va avea la bord pentru aceast misiune un echipaj alctuit din 203 de marinari, dintre care 23 ofieri
Fregata „Regele Ferdinand” are un deplasament de 4900 tone, lungimea de 148,2m, limea de 14,75m i un pescaj maxim de 6,4m. Nava poate dezvolta viteze de pn la 30 de noduri i dispune de o autonomie de 4500 mile marine.
Propulsia este asigurat de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele electrice de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de cte 1 MW.

Detalii suplimentare despre Operaia „Active Endeavour” se pot obine accesnd siteul http://www.afsouth.nato.int/JFCN_Operations/ActiveEndeavour/Endeavour.htm sau pagina de Internet www.fortele-navale.roBiroul de Pres al Ministerului Aprrii