Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.cdor. Ion BURGHIȘAN, 0722 229.585

 


Comunicat nr. 343


Ceremonialul plecării fregatei „Regele Ferdinand” la Operația „ACTIVE ENDEAVOUR”Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, și șeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, au participat vineri, 14 septembrie, pe dana militară a portului Constanța, la festivitatea ocazionată de plecarea fregatei „Regele Ferdinand” la operația NATO „Active Endeavour”.

Ceremonia a avut loc în prezența reprezentanților autorităților locale, a unor veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, precum și a membrilor familiilor echipajului.

„Participarea Fregatei „Regele Ferdinand” la „Active Endeavour”, prima operație de apărare colectivă a NATO desfășurată în baza Articolului 5, după tragedia de la 11 septembrie. reprezintă contribuția pe care țara noastră o aduce la această operație complexă de combatere a terorismului, desfășurată în Marea Mediterană.
Vom contribui în felul acesta la menținerea păcii, stabilității și a securității într-o regiune strategică pentru Alianța Nord-Atlantică și veți câștiga din valoroasa experiență a acestui gen de operații prin punerea în practică a unor proceduri din ce în ce mai eficiente pentru culegerea și schimbul de informații relevante în cadrul luptei extinse împotriva terorismului internațional” a afirmat ministrul Teodor Meleșcanu, în alocuțiunea rostită cu acest prilej.

Ministrul Teodor Meleșcanu le-a mulțumit familiilor membrilor echipajului pentru că sunt alături de ei în acest moment și i-a asigurat pe marinari de întregul sprijin al conducerii Ministerului Apărării pentru îndeplinirea în cele mai bune condiții a misiunii, urându-le marinarilor Vânt bun din pupa și Bun cart înainte!

* * *

În perioada 17 - 28 septembrie, fregata va participa la un stagiu de pregătire alături de navele Grupării Navale NATO Permanente din Mediterana SNMG-2, urmând ca apoi, până pe 15 octombrie, să participe la exercițiul „Noble Midas” ce se va desfășura în Croația. Pe parcursul acestui exercițiu, nava va fi evaluată NATO. În luna iunie a acestui an, “Regele Ferdinand” a fost evaluată național în cadrul exercițiului „CERTEX”, ce a avut loc în Bulgaria.

Între 13 octombrie și 19 noiembrie fregata „Regele Ferdinand” va participa la Operația „Active Endeavour” ce se desfășoară sub comandă NATO, în Marea Mediterană. Este a doua participare a navei în cadrul acțiunii de monitorizare a traficului naval și aerian, în scopul combaterii terorismului și a traficului ilegal de arme, persoane și droguri.

Nava este comandată de căpitan-comandorul Marian Săvulescu și va avea la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 203 de marinari, dintre care 23 ofițeri
Fregata „Regele Ferdinand” are un deplasament de 4900 tone, lungimea de 148,2m, lățimea de 14,75m și un pescaj maxim de 6,4m. Nava poate dezvolta viteze de până la 30 de noduri și dispune de o autonomie de 4500 mile marine.
Propulsia este asigurată de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele electrice de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de câte 1 MW.

Detalii suplimentare despre Operația „Active Endeavour” se pot obține accesând siteul http://www.afsouth.nato.int/JFCN_Operations/ActiveEndeavour/Endeavour.htm sau pagina de Internet www.fortele-navale.roBiroul de Presă al Ministerului Apărării