Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Renato Nadolu, tel. 313 7246

 


Comunicat nr. 394


Vizita unei delegații NATO în România


O delegație condusă de generalul-locotenent Cayetano Miró Valls, comandantul Comandamentului Componentei Terestre a NATO din Madrid, efectuează, în perioada 10 - 11 octombrie a.c., o vizită oficială în România, la invitația șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-locotenent dr. Teodor Frunzeti.

Pe timpul discuțiilor, au fost abordate aspecte privind procesul de transformare al Forțelor Terestre Române, cu accent pe sistemul de învățământ și instruire pentru ofițerii, subofițerii și soldații și gradații profesioniști, precum și pe programele de modernizare și înzestrare derulate de Statul Major al Forțelor Terestre.

Un subiect important pe agenda întâlnirii dintre cei doi oficiali militari l-a constituit procesul de integrare și operaționalizare a forțelor și analiza etapelor acestuia, și anume evaluarea inițială, certificarea și afirmarea forțelor care pot fi puse de România la dispoziția NATO.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre i-a conferit Emblema de Onoare a Forțelor Terestre generalului-locotenent Cayetano Miró Valls, pentru sprijinul acordat Forțelor Terestre Române pe timpul întregului proces de integrare în NATO a României. „Sunt onorat de această distincție, care reprezintă o încununare a excelentei relații de cooperare existente între Statul Major al Forțelor Terestre și Comandamentul Componentei Terestre a NATO din Madrid” a declarat generalul Miró Valls în momentul primirii distincției. Generalul Frunzeti a afirmat că ”reala integrare în NATO a Forțelor Terestre Române nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul constant acordat de Comandamentul Componentei Terestre a NATO de la Madrid, iar evaluările realizate de reprezentanții ALCC Madrid sunt foarte utile Forțelor Terestre în procesul de integrare”. La festivitate a participat și Excelența Sa, ambasadorul Spaniei în România, domnul Juan Pablo Garcia-Berdoz Cerezo.

Delegația NATO a fost primită pe parcursul vizitei de secretarul de stat Corneliu Dobrițoiu și de șeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin.

Generalul locotenent Cayetano Miró Valls a absolvit Academia Militară din Zaragoza, Școala de Artilerie din Segovia, Colegiul de Stat Major General pentru Forțe Terestre, Cursul de Stat Major Întrunit pentru Apărare, Institutul Spaniol pentru Studii Strategice și Cursul de Informații din Madrid.. De-a lungul carierei, a îndeplinit funcții de comandă și stat major în unități și mari unități de artilerie, director al Școlii Logistice pentru Forțele Terestre, comandant al Comandamentului Artileriei Antiaeriene spaniole și comandant al celui de-al treilea Subinspectorat General al Forțelor Terestre din Spania.

Comandamentul Componentei Terestre a NATO de la Madrid a fost înființat ca urmare a unei Hotărâri a Consiliului Nord Atlantic în 1997, care a aprobat noua structura de Comandă a NATO. Ceremonia de inaugurare a avut loc la Madrid, în 30 septembrie 1999, în prezența primului ministru al Spaniei, secretarului general al NATO și a Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR). Cei trei comandanți ai CC Land Madrid au fost: generalul locotenent Juan Narro Romero (1999-2003), generalul locotenent Iòigo Perez Navaro, iar din 2007 comanda este asigurată de generalul locotenent Cayetano Miró Valls.

Misiunea Comandamentului Componentei Terestre a NATO de la Madrid este aceea de a organiza și conduce (sprijini) întreaga gamă de operații militare, oriunde în lume, pentru a descuraja agresiunea, gestiona situațiile de criză și promova pacea, securitatea și stabilitatea.Biroul de Presă al Ministerului Apărării