Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.cdor. Ion BURGHIȘAN, 0722 229.585

 


Comunicat nr. 426


Exercițiul internațional „TURKISH MINEX 2007”Dragorul maritim „Sublocotenent Alexandru Axente” a plecat astăzi, 26 octombrie, ora 10.00, din portul Constanța, în vederea participării la exercițiul internațional TURKISH MINEX 2007, care se va desfășura în perioada 30.10-08.11.2007 în apele teritoriale turcești și în cele internaționale ale Mărilor Marmara și Egee. Exercițiul, de tip LIVEX, este organizat de Forțele Navale ale Turciei și are ca scop creșterea interoperabilității operaționale și tactice între forțele antimină participante.

Nava românească va lua parte la exerciții alături de nave ale țării gazdă, ale Greciei și de cele din compunerea Grupării Navale Permanente de Luptă Împotriva Minelor din Mediterana – SNMCMG-2. Se vor desfășura antrenamente pe mare și pregătire pe uscat în vederea reducerii riscului de mine într-o zonă desemnată. La bordul dragorului maritim se va afla și o echipă de scafandri EOD, alcătuită din 12 militari care vor acționa cu mijloace specifice în lupta împotriva minelor.

Nava este comandată de locotenent-comandorul Cătălin Modoran și are, pentru această misiune, un echipaj alcătuit din 70 marinari, la care se adaugă grupa EOD. Comanda marșului este asigurată de căpitan-comandorul Mihai Panait. În cadrul statului major al exercițiului participă, din partea Forțelor Navale Române, doi ofițeri.

***

Dragorul Maritim „Sublocotenent Alexandru Axente” are următoarele caracteristici: deplasament - 800 tone, lungime – 60,8 m, lățime – 9,54 m, pescaj 2,7 m și poate atinge o viteză maximă de 17 de noduri. Sistemul de propulsie este compus din două motoare ALCO v 12.Biroul de Presă al Ministerului Apărării