Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 446


Specialiști în medicina și psihologia aeronautică s-au reunit la București


Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, a participat astăzi, 2 noiembrie, la deschiderea sesiunii în plen a celui de-al XIII-lea Simpozion anual de comunicări științifice de medicină și psihologie aeronautică, organizat la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor ANASTASIU”, din București.

Adresându-se participanților, Teodor Meleșcanu a arătat că, „până nu demult, conceptul de siguranță a zborului rezerva factorului uman un rol secundar, eforturile fiind îndreptate, în general, spre rezolvarea problemelor de natură tehnică, în timp ce piloților le era rezervat un rol secundar în această ecuație”. Ministrul Apărării a arătat că munca specialiștilor din medicina și psihologia aeronautică a readus în prim-plan omul, cel care pilotează aparatul de zbor, cel căruia îi sunt necesare aptitudini, calități fizice și psihice deosebite, în condițiile în care manevrează o aparatură complexă și participă la misiuni alături de cei mai buni piloți ai lumii.

„Aș vrea să vă asigur – a subliniat Teodor Meleșcanu – de faptul că Ministerul Apărării este interesat ca rezultatele muncii specialiștilor militari să fie cunoscute și implementate în practica medicală de specialitate și că vom face tot ceea ce este posibil pentru a vă asigura resursele necesare desfășurării activității dumneavoastră în condiții optime. Personal, cred că cercetarea științifică este de o importanță vitală pentru dezvoltarea sistemului medical militar, iar cheltuielile făcute pentru sănătatea oamenilor nu sunt subvenții, ci investiții pentru viitor”.

Simpozionul, organizat de Societatea de Medicină Aeronautică din România și Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială, la care participă specialiști militari și civili în medicină și psihologie aeronautică din întreaga țară, are înscrise pe agendă dezbateri științifice, prezentări, sesiuni de lucru pe specialități medicale, dedicate lărgirii orizontului de informații și dezvoltării practicii medicale.

„Armata României – a afirmat Georgeta Gavrilă, secretar general al Ministerului Apărării, în cadrul sesiunii de deschidere a simpozionului – a beneficiat și beneficiază din plin de aportul specialiștilor din medicina aeronautică și spațială, iar faptul că aviatorii și parașutiștii militari își execută în mod exemplar misiunile lor se datorează, în mare parte, și responsabilității cu care personalul institutului își îndeplinește atribuțiile”.

Centru de excelență pentru activități medicale, Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor ANASTASIU” are ca principală misiune selecția, expertiza și menținerea calificării personalului aeronautic militar și civil (piloți, personal de bord, parașutiști etc.), a spus organizatorul evenimentului, colonelul dr. Emil Macri.

Colonelul Macri a prezentat realizările institutului pe care îl conduce și a subliniat că „organizarea unor manifestări de genul acestui simpozion în care vor fi susținute peste 30 de lucrări științifice, atât în domeniul medicinei aerospațiale, cât și cel al asistenței medicale primare și de specialitate, demonstrează integrarea firească a asistenței medicale în activitatea de selecție și expertiză a personalului aeronautic”.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării