Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.col. ing. Leonard Mocanu, 0744 359491

 


Comunicat nr. 447


Vizita șefului Statului Major General al Forțelor Armate Poloneze în România


Șeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, s-a întâlnit astăzi, 2 noiembrie, cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate Poloneze, generalul Franciszek GĄGOR, care efectuează o vizită în România.

În timpul întrevederii, cei doi lideri militari au avut un schimb de opinii privind capabilitățile militare ale NATO, în particular Forța de Răspuns, și au analizat evoluția cooperării militare bilaterale din ultima perioadă, explorând căi de dezvoltare a acesteia.

De asemenea, cei doi oficiali au abordat și probleme privind agenda militară a summit-ului NATO ce se va desfășura la București în primăvara anului 2008.
Generalul G±gor a fost primit, la sediul Ministerului Apărării, și de șeful Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare, domnul Corneliu Dobrițoiu.

xxx
Generalul Franciszek GĄGOR, născut în 1951 la Koniuszowa, a absolvit Colegiul pentru Ofițeri de Infanterie Mecanizată din Wroclaw în 1973. La începutul carierei, a îndeplinit funcții de comandă într-o unitate de tancuri. Din 1978, a fost senior instructor, cu responsabilități în pregătirea și antrenarea contingentelor poloneze destinate operațiilor de sprijin al păcii și a luat parte la mai multe astfel de misiuni. Între 1988 și 1990, a fost încadrat în Comandamentul forțelor ONU pentru dezangajare ca locțiitor al șefului logisticii.
Din 1990, a îndeplinit funcții în Statul Major General al Forțelor Armate ale Poloniei în domeniul instrucției și al relațiilor internaționale, iar în 1991 a comandant contingentul militar polonez participant la operația Desert Storm.
Din 1993, a îndeplinit funcții în domeniul menținerii păcii și controlului armamentelor în Statul Major General, iar în 1996 a fost numit director al Departamentului de relații militare internaționale, calitate în care a coordonat participarea armatei poloneze la Parteneriatul pentru Pace și pregătirea acesteia pentru aderarea la NATO.
În 1999, a fost numit șef al Direcției Operații din Statul Major General, iar între 2004 și 2006 a fost reprezentantul militar al Poloniei în comitetele militare ale NATO și UE. Din februarie 2006, îndeplinește funcția actuală.
Este căsătorit și are doi copii.Biroul de Presă al Ministerului Apărării