Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Viorica Sabie

 


Comunicat nr. 462


Eroii romni i britanici au fost comemorai n Irak


La Zidul Memorial din faa Comandamentului Diviziei Multinaionale de Sud-Est din Basrah, Irak, s-a desfaurat duminic, 11 noiembrie 2007, o ceremonie militar i religioas n memoria militarilor din cadrul Coaliiei Multinaionale, care i-au pierdut viaa in misiunile desfurate n Irak.

Cu acest prilej, au fost dezvelite plcile pe care se afl inscrise i numele celor doi militari romni, slt.(p.m.) Bogdan Hncu i slt.(p.m.) Ioan Grosaru, czui la datorie n deertul irakian.

S-a pstrat un moment de reculegere, dup care militari britanici i romni au depus coroane de flori din partea Reginei Angliei, a forelor aeriene, navale i terestre britanice i din partea Armatei Romniei.

n deschiderea ceremoniei, generalul de brigad James I. Bashall a spus: „Am nscris pe Zidul Memorial numele a doi militari romni, czui n misiunea Iraqi Freedom. Am ales aceast ocazie pentru a cinsti memoria lor alturi de soldaii britanici, ca pe un gest de respect pentru Armata Romniei i bravii si soldai. Am vzut cum a murit slt.(p.m.) Ioan Grosaru din contingentul romnesc dislocat la Tallil i am suferit la fel ca i pentru soldaii notri. mi nclin fruntea pentru soldaii romni care au pltit tributul de snge n Irak.”

Generalul maior Graham Binns, comandantul Diviziei Multinaionale de Sud-Est a menionat: „La 11 noiembrie 1918 se ncheia Primul Rzboi Mondial. Poporul englez a decis ca n aceast zi sau n duminica cea mai apropiat datei de 11 noiembrie s-i comemorm pe toi soldaii czui n acest rzboi i n cel de-al doilea rzboi mondial, zi care poart numele de Remembrance Sunday Parade. i pe acei eroi i-am nscris n cartea memorial. Acum este rndul soldailor czui n Irak s fie i ei trecui n aceast carte. Romnii i-au scris pagina lor de istorie i, pentru loialitatea cu care servesc n cadrul Forei Multinaionale, aceti soldai vor mrlui n ceruri alturi de soldaii britanici la parada comemorativ”.Biroul de Pres al Ministerului Aprrii