Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Viorica Sabie

 


Comunicat nr. 462


Eroii români și britanici au fost comemorați în Irak


La Zidul Memorial din fața Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est din Basrah, Irak, s-a desfașurat duminică, 11 noiembrie 2007, o ceremonie militară și religioasă în memoria militarilor din cadrul Coaliției Multinaționale, care și-au pierdut viața in misiunile desfășurate în Irak.

Cu acest prilej, au fost dezvelite plăcile pe care se află inscrise și numele celor doi militari români, slt.(p.m.) Bogdan Hâncu și slt.(p.m.) Ioan Grosaru, căzuți la datorie în deșertul irakian.

S-a păstrat un moment de reculegere, după care militari britanici și români au depus coroane de flori din partea Reginei Angliei, a forțelor aeriene, navale și terestre britanice și din partea Armatei României.

În deschiderea ceremoniei, generalul de brigadă James I. Bashall a spus: „Am înscris pe Zidul Memorial numele a doi militari români, căzuți în misiunea Iraqi Freedom. Am ales această ocazie pentru a cinsti memoria lor alături de soldații britanici, ca pe un gest de respect pentru Armata României și bravii săi soldați. Am văzut cum a murit slt.(p.m.) Ioan Grosaru din contingentul românesc dislocat la Tallil și am suferit la fel ca și pentru soldații noștri. Îmi înclin fruntea pentru soldații români care au plătit tributul de sânge în Irak.”

Generalul maior Graham Binns, comandantul Diviziei Multinaționale de Sud-Est a menționat: „La 11 noiembrie 1918 se încheia Primul Război Mondial. Poporul englez a decis ca în această zi sau în duminica cea mai apropiată datei de 11 noiembrie să-i comemorăm pe toți soldații căzuți în acest război și în cel de-al doilea război mondial, zi care poartă numele de Remembrance Sunday Parade. Și pe acei eroi i-am înscris în cartea memorială. Acum este rândul soldaților căzuți în Irak să fie și ei trecuți în această carte. Românii și-au scris pagina lor de istorie și, pentru loialitatea cu care servesc în cadrul Forței Multinaționale, acești soldați vor mărșălui în ceruri alături de soldații britanici la parada comemorativă”.Biroul de Presă al Ministerului Apărării