Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Leonard Mocanu

 


Comunicat nr. 465


Statul Major General a sărbătorit 148 de ani de la înființare


Luni, 12 noiembrie, în aula Ministerului Apărării, a avut loc adunarea festivă dedicată împlinirii a 148 de ani de la înființarea Statului Major General.

La activitate au participat Mihai Stănișoară, consilier prezidențial, amiralul dr. Gheorghe Marin, șeful Statului Major General, Georgeta Gavrilă, secretarul general al Ministerului Apărării, parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor statului, ofițeri activi, în rezervă și în retragere din Statul Major General.

A fost prezentat Ordinul ministrului apărării prin care a fost conferită Statului Major General Emblema de Onoare a Armatei României „în semn de înaltă prețuire pentru activitatea desfășurată ca structură centrală etalon în îndeplinirea misiunilor încredințate și contribuția deosebită la afirmarea și promovarea imaginii Armatei României”.

Șeful Statului Major General le-a acordat Emblema de Onoare a Statului Major General maiorului Ioan Doru Sindie și sergentului Mihai Cosmin Ceacâru pentru faptele deosebite de eroism săvârșite pe timpul îndeplinirii misiunilor din Afganistan și Irak.

De asemenea, pentru activitatea profesională și servicii deosebite aduse structurilor militare, le-au fost conferite embleme de onoare și de merit unor generali, ofițeri, subofițeri și salariați civili din Statul Major General.

Adunarea festivă s-a încheiat cu un concert susținut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării și de soliști ai Ansamblului Artistic al Armatei.

* * *

Maiorul Ioan Doru Sindie a acționat, cu promptitudine și curaj, pentru salvarea unui militar american, aflat într-un autovehicul incendiat de explozia unei mașini capcană, pe timpul desfășurării unei misiuni de patrulare în Afganistan, în ziua de 25 august 2007.

Sergentul Mihai Cosmin Ceacâru a coordonat activitatea de evacuare a fruntașului Daniel Porumb dintr-un transportor amfibiu blindat, care s-a răsturnat într-o misiune de patrulare, pe 14 aprilie 2007, în regiunea Dhi Qar din Irak.

Emblemele de onoare sunt distincții militare onorifice, care pot fi acordate de ministrul Apărării, de șeful Statului Major General, de alți oficiali militari, pentru a răsplăti activitatea profesională și meritele deosebite ale personalului armatei.Biroul de Presă al Ministerului Apărării