Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 476


Ministrul Meleșcanu i-a vizitat pe militarii români răniți în Irak


“Vă felicit că v-ați întors acasă și suntem mândri de ceea ce ați făcut pentru îndeplinirea misiunii”, a spus ministrul apărării celor trei militari repatriați de la spitalul din Germania, pe care i-a vizitat astăzi, 17 noiembrie 2007, la Spitalul Clinic de Urgență Militar Central.

În cadrul unui scurt ceremonial, ministrul Teodor Meleșcanu i-a decorat pe locotenent-colonelul Dorin Petruț, plutonierul Dănuț Nicola și soldatul Cătălin Sorin Popa cu “Emblema de Onoare a Armatei Române”, pentru înaltul profesionalism, spiritul de sacrificiu, devotamentul și curajul dovedite în timpul executării misiunii în teatrul de operații din Irak.

Teodor Meleșcanu a stat de vorbă cu militarii și echipa de medici care îi asistă și i-a asigurat de întreg sprijinul conducerii Ministerului Apărării pentru continuarea tratamentului și procedurilor de recuperare în vederea refacerii capacității de muncă.

Totodată, aceștia au fost asigurați că vor primi toate drepturile cuvenite și armata va fi alături de ei și familiile lor.
Militarii decorați astăzi au fost repatriați în cursul acestei săptămâni de la spitalul Landstuhl din Germania.

* * *
Locotenent-colonelul Dorin Petruț din misiunea NATO de instruire a armatei irakiene, a fost rănit în data de 11 septembrie, în urma unui atac cu rachetă asupra bazei din apropiere de Bagdad. A fost internat apoi la spitalul din Ramstein, unde a suferit câteva operații la gamba piciorului stâng. Urmează un program de recuperare la Secția de Ortopedie a Spitalului Clinic de Urgență Militar Central.
Plutonierul Nicola Dănuț și soldatul Cătălin Sorin Popa, au urmat, de asemenea, tratamente de specialitate la Ramstein, în urma evenimentului grav petrecut în Irak, la 21 septembrie. Dănuț Nicola a fost operat fiindu-i scoase schije din zona abdomenului. A avut o fractură de piramidă nazală și arsuri pe cinci la sută din suprafața corpului. Soldatul Popa Sorin Cătălin a suferit arsuri pe 20 la sută din suprafața corpului, având un traumatism cranio-cerebral. Cei doi sunt în prezent internați la Spitalul Clinic de Urgență Militar Central la secția de Chirurgie Plastică.

Pentru a evalua la fața locului starea de sănătate a militarilor români răniți în Irak, ministrul apărării, Teodor Meleșcanu, a dispus pe 27 septembrie ca o echipă medicală să se deplaseze la spitalul bazei americane Ramstein din Germania,
Medicii militari au avut misiunea de a identifica, împreună cu medicii americani, conduita terapeutică viitoare pentru fiecare militar în parte, astfel încât aceștia să beneficieze și în țară de îngrijire medicală adecvată și recuperare. Echipa medicală a fost însoțită și de membri ai familiilor militarilor răniți în cele două evenimente produse în Irak.Biroul de Presă al Ministerului Apărării