Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 476


Ministrul Melecanu i-a vizitat pe militarii romni rnii n Irak


“V felicit c v-ai ntors acas i suntem mndri de ceea ce ai fcut pentru ndeplinirea misiunii”, a spus ministrul aprrii celor trei militari repatriai de la spitalul din Germania, pe care i-a vizitat astzi, 17 noiembrie 2007, la Spitalul Clinic de Urgen Militar Central.

n cadrul unui scurt ceremonial, ministrul Teodor Melecanu i-a decorat pe locotenent-colonelul Dorin Petru, plutonierul Dnu Nicola i soldatul Ctlin Sorin Popa cu “Emblema de Onoare a Armatei Romne”, pentru naltul profesionalism, spiritul de sacrificiu, devotamentul i curajul dovedite n timpul executrii misiunii n teatrul de operaii din Irak.

Teodor Melecanu a stat de vorb cu militarii i echipa de medici care i asist i i-a asigurat de ntreg sprijinul conducerii Ministerului Aprrii pentru continuarea tratamentului i procedurilor de recuperare n vederea refacerii capacitii de munc.

Totodat, acetia au fost asigurai c vor primi toate drepturile cuvenite i armata va fi alturi de ei i familiile lor.
Militarii decorai astzi au fost repatriai n cursul acestei sptmni de la spitalul Landstuhl din Germania.

* * *
Locotenent-colonelul Dorin Petru din misiunea NATO de instruire a armatei irakiene, a fost rnit n data de 11 septembrie, n urma unui atac cu rachet asupra bazei din apropiere de Bagdad. A fost internat apoi la spitalul din Ramstein, unde a suferit cteva operaii la gamba piciorului stng. Urmeaz un program de recuperare la Secia de Ortopedie a Spitalului Clinic de Urgen Militar Central.
Plutonierul Nicola Dnu i soldatul Ctlin Sorin Popa, au urmat, de asemenea, tratamente de specialitate la Ramstein, n urma evenimentului grav petrecut n Irak, la 21 septembrie. Dnu Nicola a fost operat fiindu-i scoase schije din zona abdomenului. A avut o fractur de piramid nazal i arsuri pe cinci la sut din suprafaa corpului. Soldatul Popa Sorin Ctlin a suferit arsuri pe 20 la sut din suprafaa corpului, avnd un traumatism cranio-cerebral. Cei doi sunt n prezent internai la Spitalul Clinic de Urgen Militar Central la secia de Chirurgie Plastic.

Pentru a evalua la faa locului starea de sntate a militarilor romni rnii n Irak, ministrul aprrii, Teodor Melecanu, a dispus pe 27 septembrie ca o echip medical s se deplaseze la spitalul bazei americane Ramstein din Germania,
Medicii militari au avut misiunea de a identifica, mpreun cu medicii americani, conduita terapeutic viitoare pentru fiecare militar n parte, astfel nct acetia s beneficieze i n ar de ngrijire medical adecvat i recuperare. Echipa medical a fost nsoit i de membri ai familiilor militarilor rnii n cele dou evenimente produse n Irak.Biroul de Pres al Ministerului Aprrii