Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru, Purttorul de cuvnt al MAp

 


Comunicat nr. 496


Ministrul Teodor Melecanu, n vizit oficial n Turcia


“Relaiile militare foarte bune dintre Romnia i Turcia sunt expresia relaiilor politice foarte bune existente ntre cele dou ri”, a declarat, la Ankara, ministrul Teodor Melecanu la finalul ntlnirii pe care a avut-o cu omologul su turc, Vecdi Gnul.

Tema principal a ntrevederii a vizat cooperarea bilateral, apreciat ca foarte bun la nivelul minitrilor aprrii i a celor dou armate, inclusiv prin participarea la misiuni internaionale sub egida NATO.

Pe parcursul discuiilor, a fost evideniat importana pe care o are Summit-ul ce va fi organizat n primvara viitoare la Bucureti.

Din aceast perspectiv, cei doi minitri au analizat evoluia mediului de securitate din Balcanii de Vest i Zona Extins a Mrii Negre, apreciind c este absolut necesar un contact permanent pentru identificarea unor soluii panice pentru statutul provinciei Kosovo, precum i pentru conflictele ngheate din regiune.

Cu prilejul vizitei pe care o ntreprinde n Turcia, ministrul Aprrii a avut ntlniri cu reprezentani ai societilor din industria de aprare turc, Teodor Melecanu interesndu-se despre felul n care produsele acestora asigur protecia soldailor n teatrele de operaii, att n ceea ce privete echipamentul, ct i dotarea tehnic.

n context, ministrul Aprrii a subliniat c reprezentanii companiilor din industria de aprare din Turcia i Romnia ar putea derula proiecte comune.

Delegaia militar romn, condus de ministrul Teodor Melecanu, a participat la ceremonialul depunerii de coroane de flori la Mausoleul Ataturk, din Ankara i s-a ntlnit cu personalul militar romn din cadrul comandamentului NATO de la Izmir. A fost, de asemenea, vizitat Centrul de Excelen de Aprare mpotriva Terorismului.

Ministrul romn al Aprrii se va ntlni mine cu eful Statului Major General turc, general Yasar Bykanit.
Ministrul Aprrii, Teodor Melecanu, efectueaz, ncepnd de luni, o vizit oficial de trei zile n Republica Turcia, la invitaia omologului su, Vecdi Gnul.Biroul de Pres al Ministerului Aprrii