Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru, Purtătorul de cuvânt al M.Ap.

 


Comunicat nr. 516


Ministrul Teodor Meleșcanu s-a întâlnit cu omologul său, Eimert van Middelkoop


Evoluția mediului de securitate din Balcanii de Vest, precum și pregătirile pentru summit-ul NATO din 2008, de la București, au fost principalele teme discutate astăzi, 17 decembrie, de miniștrii Apărării din România și Olanda, Teodor Meleșcanu și Eimert van Middelkoop, în cadrul vizitei pe care oficialul român o întreprinde în Regatul Țărilor de Jos.

Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, a subliniat faptul că evoluția mediului de securitate din Balcani are impact asupra securității statelor din întreaga regiune și poate avea repercusiuni la nivel european.

“Țările din Balcanii de Vest trebuie să-și regăsească identitatea sub egida UE, iar comunitatea internațională trebuie să le încurajeze, să le sprijine și să le dea un semn clar că se află pe drumul cel bun”, a declarat Teodor Meleșcanu.

În ceea ce privește participarea la operațiunea ISAF, ministrul olandez al Apărării, Eimert van Middelkoop, a afirmat că, recent, Parlamentul Țărilor de Jos a aprobat prelungirea prezenței militare olandeze în Afganistan până în 2010.
La rândul său, Teodor Meleșcanu a subliniat faptul că România își va spori prezența în Afganistan, în special, prin trimiterea în cadrul programului NATO “Operational Mentor and Liaison Team” (OMLT) a unor echipe de instructori care să se ocupe de recrutarea, formarea și antrenarea armatei afgane.

Cei doi miniștri ai Apărării și-au exprimat speranța ca, în scurt timp, autoritățile afgane să poată prelua responsabilitățile legate de securitatea țării.

Teodor Meleșcanu și Eimert van Middelkoop au evaluat și stadiul cooperării militare dintre cele două armate și s-au declarat optimiști în privința extinderii colaborării bilaterale în 2008.Biroul de Presă al Ministerului Apărării