Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 100


INFORMAȚIE DE PRESĂ


Ofițerul de relații publice al contingentului român aflat în misiune în Irak, locotenent-colonel Liviu Flutur, a transmis următoarea corespondență:

„Militarii români sunt prietenii noștri! Ei au venit aici să ajute poporul irakian și să mențină securitatea. Suntem foarte mulțumiți de activitatea lor.” Acestea sunt gândurile exprimate de majoritatea liderilor locali cu care comanda Batalionului 26 Infanterie s-a întâlnit sâmbătă, 20 martie, și luni, 22 martie a.c., în localitățile Suq ash Shuyukh, Karmat Bani Said, Al Fuhud și Al Fudliyah.
Stabilirea de contacte cu liderii locali și cu șefii consiliilor locale în vederea identificării problemelor sociale cu care se confruntă populația constituie una din prioritățile batalionului. De asemenea se au în vedere observarea atitudinii pe care populația locală o are față de militarii craioveni, precum și posibilitatea demarării unor noi proiecte pentru îmbunătățirea nivelului de trai al localnicilor.
“Cele dintâi întâlniri cu reprezentanții comunităților locale le-am avut încă din primele zile ale sosirii noastre în tabăra White Horse”, afirmă locotenent-colonelul Nicolae Ciucă, comandantul batalionului. “Am spus atunci că numai pe baza unui dialog deschis putem să găsim împreună soluțiile viabile la problemele populației din zonă. Acum am evaluat pașii făcuți și am stabilit ce avem de făcut în continuare”.
Necazurile acestor oameni fiind nenumărate, adunate în zeci de ani de dictatură, preocupările militarilor români se focalizează pe determinarea priorităților. Prima dintre acestea o reprezintă securitatea cetățenilor. Căile de comunicație rutiere și feroviare sunt zonele preferate de bandele de hoți pentru atacurile lor. Ca urmare, s-au luat deja măsuri pentru intensificarea patrulărilor și stabilirea de noi puncte de control pe principalele artere. În același context, se gândesc modalitățile optime pentru îmbunătățirea dotării cu echipament și armament a poliției locale pentru a avea forța necesară implicării în situațiile conflictuale.
Apa este un lux în Irak, în ciuda faptului că partea de sud a țării este străbătută de fluviile Tigru și Eufrat. Drept urmare, se impun proiecte de amploare, finanțate de Forțele Coaliției, pentru realizarea de stații de purificare și instalații de distribuire a apei.
„Dorim, în primul rând, să stabilim o relație sinceră și să ne angajăm doar în acțiunile pe care le putem finaliza”, spune maiorul Gabriel Toma, locțiitorul comandantului “Scorpionilor roșii”. “Oamenii acestor locuri au nevoie de alimente, apă potabilă, locuri de muncă și siguranța zilei de mâine. În aceste zile, vom distribui zahăr oamenilor dintr-o regiune foarte săracă. Miercuri, vom inaugura o școală renovată printr-un proiect coordonat de noi și realizat cu fondurile Coaliției iar joi ne vom întâlni cu alți lideri locali.”
Continuitatea este o altă caracteristică a acțiunilor desfășurate de militarii români aflați în misiune pentru reconstrucția și stabilizarea Irakului, materializând un proverb arab conform căruia: „Dacă ai un prieten, vezi-l des, căci spinii și mărăcinii cresc pe drumul pe care nimeni nu mai merge”.
Biroul de Presa al M.Ap.N.