Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 386


A doua zi a Reuniunii miniștrilor apararii din statele membre ale NATO


Cea de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor aliați ai apararii a fost dedicata palierului operational, incluzand o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic in formatul statelor contributoare la misiunea NATO Resolute Support / RSM din Afganistan, o reuniune a Coaliției Globale impotriva DAESH, organizata de catre secretarul american al apararii James Mattis, precum si o reuniune a statelor contributoare la Comandamentul regional pentru instruire, consiliere și asistența din zona de nord a Afganistanului (TAAC-North), in organizarea Germaniei.

In cadrul sesiunii in formatul Resolute Support, incluzand participantii, contributorii si beneficiarii acestei misiuni, a avut loc un schimb de opinii pe marginea evoluțiilor situației de securitate din Afganistan și a contribuțiilor aliaților la RSM. Ministrul roman al apararii a salutat rolul NATO si al RSM pentru securitatea Alianței, Afganistanului, dar si a comunitatii internationale, inclusiv in contextul eforturilor de combatere a terorismului.

„In ceea ce privește misiunea NATO din Afganistan, am subliniat rolul important al Romaniei ca un contributor semnificativ cu trupe la RSM, precum si mentinerea angajamentului pe linia asigurarii suportului necesar autoritaților de la Kabul in planul stabilizarii si dezvoltarii profilului si capacitatii Forțelor Naționale de Securitate si Aparare ale Afganistanului. Totodata, am menționat ca militarii romani vor fi prezenți, alaturi de aliații noștri, in Afganistan și in anul 2018, respectand toate responsabilitațile asumate la nivel aliat”, a precizat ministrul Mihai Fifor.

Pe timpul desfașurarii reuniunii statelor contributoare la Comandamentul regional pentru instruire, consiliere și asistența din zona de nord a Afganistanului (TAAC-North), organizata de Germania, in calitate de națiune coordonatoare, miniștrii aliați ai apararii au avut ocazia sa poarte discuții mai aplicate privind situația de securitate in regiune, dar și privind eventuale suplimentari de contribuții ale țarilor aliate.

Agenda de discuții a reuniunii Coaliției Globale anti-DAESH s-a axat cu precadere asupra situației curente de securitate din Irak și Siria și progresele inregistrate in contracararea amenințarilor DAESH. In context, ministrul Mihai Fifor a reiterat sprijinul Romaniei pentru eforturile comunitații internationale in scopul eliminarii depline a amenintarilor DAESH.