Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 391


Participarea ministrului apararii nationale la ceremonia semnarii Notificarii privind participarea la Cooperarea Structurata Permanenta (PESCO)


Ministrul Mihai Fifor a participat luni, 13 noiembrie, la Bruxelles, alaturi de ministrul Teodor Meleșcanu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, in formatul ministrilor apararii și de externe din statele membre ale UE.

Cu acest prilej, Romania a semnat Notificarea catre Inaltul Reprezentant al UE si Consiliu privind asocierea tarilor interesate la procesul de cooperare structurata permanenta (PESCO).

Notificarea a fost semnata de 23 de state membre: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria. Prin semnarea Notificarii, Romania se va situa in interiorul grupului celor mai active state membre ale UE, in domeniul securitații și apararii.

PESCO reprezinta o forma intensificata de cooperare pe dimensiunea Politicii de Securitate și Aparare Comuna, in conformitate cu prevederile Tratatului de la Lisabona. Lansarea PESCO constituie o prioritate pe agenda europeana si un mesaj important cu privire la angajamentul statelor europene de a consolida cooperarea in materie de securitate si aparare, pe fondul provocarilor majore de securitate cu care se confrunta UE.

In cadrul dejunului de lucru, au fost discutate progresele inregistrate in implementarea Strategiei globale a UE in domeniul securitatii si apararii, pe aspecte ce vizeaza pachetul pentru aparare: cooperarea structurata permanenta, revizuirea coordonata anuala a apararii, fondul european pentru aparare si capacitatile civile. Ministrul apararii nationale a exprimat sprijinul tarii noastre pentru eforturile derulate pentru dezvoltarea rolului UE pe dimensiunea de securitate si aparare, subliniind importanta asigurarii unui proces inclusiv si transparent, consolidarea complementaritatii UE – NATO, dezvoltarea PESCO, precum si a demersurilor ce vizeaza dezvoltarea industriei de aparare.

Referitor la PESCO, Mihai Fifor a evidentiat angajamentul Romaniei de a sprijini continuarea eforturilor in vederea operationalizarii acestui format de cooperare.

Pe parcursul reuniunii Consiliului Afaceri Externe in formatul miniștrilor apararii, au fost discutate ultimele evolutii inregistrate pe dimensiunea cooperarii NATO-UE, cu accent pe stadiul implementarii Declaratiei Comune adoptata de cele doua organizatii in 2016. Ministrul roman al apararii a salutat rezultatele obtinute pana in prezent in implementarea celor 42 de masuri concrete si a exprimat sustinerea pentru setul de noi propuneri privind implementarea Declaratiei Comune de la Varsovia ce urmeaza a fi agreat, la nivelul ministrilor de externe din statele membre si aliate, in decembrie a.c.

Lucrarile Comitetului Director al Agentiei Europeane de Aparare (EDA) s-au concentrat pe propunerea de buget a Agentiei pe anul 2018 si pe noile initiative in domeniul apararii europene.

Ministrul apararii nationale a exprimat apreciere pentru eforturile depuse de EDA pe parcursul derularii exercitiului de evaluare a prioritatilor si obiectivelor Agentiei pe termen lung si a evidentiat potentialul EDA in ceea ce priveste rolul sau in transpunerea nivelului de ambitie al UE in inițiative concrete.