Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 398


Parada militara la Bucuresti, de Ziua Nationala a Romaniei


Aproximativ 3.500 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Roman de Informatii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, si militari din mai multe tari aliate sau partenere vor participa vineri, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti.

Cei peste 300 de militarii straini vor fi din Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.

Tot in Bucuresti va avea loc vineri, 1 Decembrie, incepand cu ora 8.00, o ceremonie militara și religioasa de depuneri de coroane si jerbe de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanti ai Armatei Romaniei vor participa, la solicitarea si cu sprijinul autoritatilor locale, la pregatirea, organizarea si desfasurarea de ceremonii militare si religioase de depunere de coroane de flori, intalniri cu militari veterani și veterani de razboi, defilari și expoziții de tehnica militara de lupta și armament, in unele garnizoane in care sunt dislocate mari unitati si unitati militare.

Cu ocazia Zilei Nationale, Drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale se va ridica Marele Pavoaz. Militarii aflati in misiune in teatrele de operatii desfasoara ceremonii militare si activitati specifice cu ocazia Zilei Nationale.

* * *

• Repetitiile pentru Parada militara deschise reprezentanților mass-media vor avea loc dupa urmatorul program:
- miercuri, 22 noiembrie, de la ora 10.00, la Terenul de instrucție Ghencea (acces din Șoseaua Antiaeriana nr. 6-8, incepand cu ora 9.00). Jurnaliștii care doresc sa asiste la repetiție sunt rugați sa transmita pana astazi, la ora 18.00, datele personale la adresa de e-mail relatii.publice@forter.ro;
- sambata, 25 noiembrie, de la ora 10.00, in Piata Arcul de Triumf. In cazul in care vremea va fi nefavorabila, antrenamentul va avea loc duminica, 26 noiembrie, de la aceeași ora. Data exacta a acestei repetiții va fi comunicata in timp util.
• Accesul carelor de transmisie (DSNG-uri) in Piata Arcul de Triumf se va face doar joi, 30 noiembrie, intre orele 10.00 și 18.00.
• Jurnalistii acreditați la eveniment vor avea vineri, 1 Decembrie, acces pietonal doar prin Bulevardul General Constantin Prezan (Piata Charles de Gaulle) pana la ora 09.30.
• Folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) in spatiul aerian unde se desfasoara manifestarile dedicate Zilei Nationale este interzisa, conform prevederilor articolului 12 din Hotararea de Guvern nr. 912/2010.
• Pentru buna desfasurare a Paradei militare organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Brigada Rutiera Bucuresti va dispune masuri pentru asigurarea fluenței in trafic și informarea conducatorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg catre Piata Arcul de Triumf, pentru zilele de 25 (26), 30 noiembrie și 1 decembrie.
• Recomandam publicului spectator sa vina la Parada, pe cat posibil, fara bagaje voluminoase.