Ministerul Apărării Naţionale

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr.. 399


Intrevederea ministrului Mihai Fifor cu omologul italian, Roberta Pinotti


In cadrul deplasarii pe care o efectueaza, in zilele de 23 și 24 noiembrie, la Roma, in Italia, ministrul apararii naționale, Mihai Fifor, a avut joi, 23 noiembrie, o intalnire bilaterala cu ministrul italian al apararii, Roberta Pinotti.

Cei doi ministri au abordat teme prioritare de pe agenda bilaterala, dar si aspecte legate de cooperarea in cadrul NATO si UE, intrevederea reprezentand o buna ocazie de a continua dialogul bilateral demarat in cadrul intalnirii de la ministeriala apararii NATO de la Bruxelles, din luna noiembrie a.c.

In ceea ce priveste contextul aliat, ministrul Fifor a exprimat apreciere pentru sprijinul pe care Italia l-a manifestat fata de consolidarea posturii de aparare si descurajare si implicit a prezentei aliate inaintate pe intregul flanc estic și a subliniat susținerea Romaniei pentru abordarea unitara, in conceptul 360 de grade, a tuturor amenintarilor la adresa securitatii si stabilitatii Aliantei Nord-Atlantice.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la modalitati concrete de cooperare in ceea ce priveste consolidarea proiectului european in domeniul apararii și cu accent pe Cooperarea Permanenta Structurata (PESCO). Totodata, a fost subliniat pasul important pentru proiectul european al apararii reprezentat de semnarea de catre Romania și Italia, alaturi de celelalte 21 de state membre ale UE, a Notificarii privind participarea la PESCO, din 13 noiembrie a.c., de la Bruxelles.

De asemenea, ministrul Mihai Fifor a subliniat ca este foarte important ca militarii romani și italieni sa participe in continuare la exercițiile multinaționale in vederea asigurarii interoperabilitații, cei doi miniștri convenind asupra intensificarii cooperarii pe aceasta dimensiune.

Totodata, au fost discutate aspecte legate de intensificarea colaborarii privind educatia militara si domeniul tehnico-militar, avand in vedere experiența semnificativa dobandita in urma participarii in comun la programele majore ale Alianței și sub egida UE.

In cadrul acestei deplasari in Italia, ministrul Mihai Fifor urmeaza sa participe vineri, 24 noiembrie, la ceremonia de absolvire a promoției a XVIII-a a Cursului de cooperare regionala (NATO Regional Cooperation Course), organizat de Colegiul de Aparare al NATO din Roma, unde este invitat in calitate de speaker principal.Biroul presa