Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 37


Intalniri bilaterale ale ministrului Mihai Fifor, in marja ministerialei NATO


Prezent la Bruxelles, la Reuniunea miniștrilor apararii din țarile membre ale NATO, ministrul apararii naționale, Mihai Fifor, a avut miercuri, 14 februarie, o serie de intalniri bilaterale cu omologii din Republica Polona, Canada și Bulgaria.

Discutiile cu ministrul polonez al apararii, Mariusz B³aszczak, au fost axate pe aspecte vizand cooperarea bilaterala in domeniul apararii, situatia de securitate din regiune in contextul implementarii deciziilor Summit-ului de la Varsovia, precum și pe importanta consolidarii dialogului politico-militar pe probleme de securitate, avand in vedere specificul pozitiei geo-strategice a celor doua state, de flanc al NATO si UE.

Un accent deosebit a fost pus pe pregatirea primei reuniuni a miniștrilor apararii din statele membre statele membre B9, ce va fi co-organizata, de Romania și Polonia, la București, in luna martie a acestui an, eveniment ce va oferi cadrul necesar pentru aprofundarea dialogului si coordonarii intre aliatii din Europa centrala și de est, in perspectiva urmatorului Summit NATO. Totodata, cei doi miniștri au agreat sa mențina nivelul ridicat al cooperarii bilaterale in domeniul apararii, sens in care au convenit asupra urmatoarelor momente ale dialogului bilateral la acest nivel.

Tot astazi, miniștrii roman și canadian ai apararii, Mihai Fifor și Harjit Singh Sajjan, au subliniat progresul semnificativ inregistrat de cooperarea bilaterala in domeniul apararii si perspectivele favorabile pentru dezvoltarea in continuare a relațiilor militare. Un accent deosebit a fost pus pe aprofundarea cooperarii in domeniul medicinii militare, in special in ceea ce privește imbunatațirea sistemului de cercetare, gestionare a riscului, diagnosticare și tratament specifice afecțiunilor de stres post-traumatic. In context, ministrul Mihai Fifor a exprimat angajamentul ferm pentru dezvoltarea cooperarii dintre cele doua armate si a mulțumit Canadei pentru contribuția substanțiala la toate componentele prezenței inaintate a NATO in regiunea Marii Negre. S-a convenit, de asemenea, sa fie continuat dialogul pentru identificarea unor noi oportunitați de cooperare pentru consolidarea prezenței militare canadiene pe segmentul sudic al flancului estic.

In discutiile cu omologul bulgar, Krasimir Karakachanov, a fost subliniat cursul ascendent al relatiilor de cooperare militara bilaterala, prin intensificarea dialogului politico-militar si participarea la exerciții si activitati de instruire in comun. Cei doi miniștri ai apararii au avut un schimb de opinii privind situatia de securitate din regiunea extinsa a Marii Negre, reiterand interesul comun pentru consolidarea stabilitații regionale, inclusiv prin prezența inaintata aliata din zona. In context, a fost accentuata și importanța viitoarei reuniuni B9 la nivelul miniștrilor apararii din statele membre, ce va fi organizata la București.