Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 48


Intalnire a conducerii M.Ap.N. cu membri ai comisiilor de aparare din Senat și Camera Deputaților


Ministrul apararii naționale, Mihai Fifor, s-a intalnit marți, 20 februarie, la Palatul Cercului Militar Național, cu membri ai Comisiilor pentru aparare, ordine publica și siguranța naționala din Senat și Camera Deputaților.

La intalnire, alaturi de ministrul apararii naționale, au fost prezenți șeful Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca, precum și șefii statelor majore ale categoriilor de forțe ale armatei și șefi de structuri centrale din minister.

Activitatea s-a inscris in seria consultarilor periodice ale M.Ap.N. cu cele doua comisii de specialitate ale Parlamentului Romaniei și s-a focalizat pe activitațile desfașurate de minister in anul 2017 și perspectiva pentru 2018.

Au fost prezentate stadiul indeplinirii obiectivelor de consolidare a capacitații operaționale a Armatei Romaniei, pe principalele direcții de efort - reforma structurilor militare, instruirea personalului prin participarea la exerciții naționale și multinaționale, derularea programelor de achiziții și de modernizare a tehnicii de lupta, creșterea calitații vieții personalului.

O tema principala de discutie a fost alocarea bugetara pentru Armata de doi la suta din Produsul Intern Brut. In context, au fost prezentate principalele elemente ale programelor de achiziție derulate pe parcursul anului trecut, in condițiile in care aproape 40 de procente din bugetul M.Ap.N. au fost alocate pentru inzestrare, prioritate avand cele opt programe esențiale, linie care va fi pastrata și pentru anul 2018.

Au mai fost abordate subiecte legate de prezența militarilor romani in teatrele de operații, salarizare și alte teme de actualitate ale instituției militare.
Ministrul Mihai Fifor a mulțumit senatorilor și deputaților din comisiile de Aparare pentru sprijinul constant acordat Ministerului Apararii Naționale, asigurandu-i de maxima deschidere și transparența a instituției militare in relația cu Parlamentul Romaniei.

In context, ministrul apararii naționale a salutat votul pozitiv pe care Comisia pentru aparare, ordine publica și siguranța naționala din Camera Deputaților l-a dat, in aceasta dimineața, proiectului de lege pentru realizarea 'Capabilitatii de sprijin de foc indirect' aferenta programului de inzestrare 'Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare'.

“Dupa ce, ieri, Senatul a aprobat proiectul de lege, se deschide, astfel, calea pentru a supune plenului Camerei Deputaților, ca for decizional, adoptarea acestui important demers legislativ, care va permite atribuirea de catre Guvernul Romaniei Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de oferta si acceptare pentru achizitionarea a trei sisteme HIMARS,” a declarat ministrul Fifor.

“Demararea acestui program esențial de inzestrare cu tehnica militara de cel mai inalt nivel tehnologic va contribui substanțial la intarirea capacitații de aparare a Romaniei, va crește interoperabilitatea armatei noastre cu cele aliate și va consolida Parteneriatul Strategic pe care țara noastra il are cu Statele Unite,” a spus ministrul apararii naționale.