MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 391
Participarea ministrului apãrãrii naþionale la ceremonia semnãrii Notificãrii privind participarea la Cooperarea Structuratã Permanentã (PESCO)

Ministrul Mihai Fifor a participat luni, 13 noiembrie, la Bruxelles, alãturi de ministrul Teodor Meleșcanu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, în formatul miniºtrilor apãrãrii și de externe din statele membre ale UE.

Cu acest prilej, România a semnat Notificarea cãtre Înaltul Reprezentant al UE ºi Consiliu privind asocierea þãrilor interesate la procesul de cooperare structuratã permanentã (PESCO).

Notificarea a fost semnatã de 23 de state membre: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria. Prin semnarea Notificãrii, România se va situa în interiorul grupului celor mai active state membre ale UE, în domeniul securitãții și apãrãrii.

PESCO reprezintã o formã intensificatã de cooperare pe dimensiunea Politicii de Securitate și Apãrare Comunã, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Lisabona. Lansarea PESCO constituie o prioritate pe agenda europeanã ºi un mesaj important cu privire la angajamentul statelor europene de a consolida cooperarea în materie de securitate ºi apãrare, pe fondul provocãrilor majore de securitate cu care se confruntã UE.

În cadrul dejunului de lucru, au fost discutate progresele înregistrate în implementarea Strategiei globale a UE în domeniul securitãþii ºi apãrãrii, pe aspecte ce vizeazã pachetul pentru apãrare: cooperarea structuratã permanentã, revizuirea coordonatã anualã a apãrãrii, fondul european pentru apãrare ºi capacitãþile civile. Ministrul apãrãrii naþionale a exprimat sprijinul þãrii noastre pentru eforturile derulate pentru dezvoltarea rolului UE pe dimensiunea de securitate ºi apãrare, subliniind importanþa asigurãrii unui proces inclusiv ºi transparent, consolidarea complementaritãþii UE – NATO, dezvoltarea PESCO, precum ºi a demersurilor ce vizeazã dezvoltarea industriei de apãrare.

Referitor la PESCO, Mihai Fifor a evidenþiat angajamentul României de a sprijini continuarea eforturilor în vederea operaþionalizãrii acestui format de cooperare.

Pe parcursul reuniunii Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apãrãrii, au fost discutate ultimele evoluþii înregistrate pe dimensiunea cooperãrii NATO-UE, cu accent pe stadiul implementãrii Declaraþiei Comune adoptatã de cele douã organizaþii în 2016. Ministrul român al apãrãrii a salutat rezultatele obþinute pânã în prezent în implementarea celor 42 de mãsuri concrete ºi a exprimat susþinerea pentru setul de noi propuneri privind implementarea Declaraþiei Comune de la Varºovia ce urmeazã a fi agreat, la nivelul miniºtrilor de externe din statele membre ºi aliate, în decembrie a.c.

Lucrãrile Comitetului Director al Agenþiei Europeane de Apãrare (EDA) s-au concentrat pe propunerea de buget a Agenþiei pe anul 2018 ºi pe noile iniþiative în domeniul apãrãrii europene.

Ministrul apãrãrii naþionale a exprimat apreciere pentru eforturile depuse de EDA pe parcursul derulãrii exerciþiului de evaluare a prioritãþilor ºi obiectivelor Agenþiei pe termen lung ºi a evidenþiat potenþialul EDA în ceea ce priveºte rolul sãu în transpunerea nivelului de ambiþie al UE în inițiative concrete.