Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor. Liliana Tanase

 


Comunicat nr. 460


COMUNICAT


În perioada 19 - 25 septembrie a.c., Forțele Aeriene Române participă cu două elicoptere IAR-330 la exercițiul aerian multinațional de căutare salvare “COOPERATIVE SAREX 2004”, care va avea loc pe aerodromul Szolnok, din Ungaria.

La exercițiu vor mai fi reprezentate forțele aeriene din Ungaria, Slovenia, Slovacia, Ucraina și Uniunea Statală Serbia și Muntenegru, România aflându-se la a doua participare.
Exercitiul are drept scop antrenarea personalului navigant, tehnic și de stat major, în condițiile noilor abordări existente la nivelul NATO în domeniul misiunilor de căutare-salvare.

Scenariul presupune desfășurarea unor acțiuni de asistență umanitară în cazul unui accident aviatic major.
În contextul scenariului imaginat, cele două elicoptere românești, care vor fi echipate în varianta MEDEVAC (evacuare medicală), vor executa misiuni de căutare-salvare, recuperare, evacuare și asistență medicală, îmbarcare-debarcare de personal și transport de echipamente de căutare-salvare.

Pe data de 24 septembrie, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, va participa la activitățile organizate în cadrul Zilei Distinșilor Vizitatori. Cu acest prilej, în conformitate cu prevederile Acordului de cooperare în domeniul forțelor aeriene dintre cele două state, șefii statelor majore ale forțelor aeriene din România și Ungaria vor semna un protocol adițional, referitor la colaborarea în domeniul căutarii și salvării.


Statul Major al Fortelor Aeriene