Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 471


COMUNICAT


În perioada 21-24 septembrie a.c., ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, însoțit de șeful Statului Major General, general dr. Mihail Popescu, precum și de factori de conducere cu responsabilități în domeniile operații, logistică și comunicații, efectuează o vizită de lucru în teatrele de operații din Irak și Afganistan. Aveasta este o continuare a vizitei întreprinse pe data de 18 septembrie a.c. la militarii români care acționează în Kosovo și Bosnia și Herțegovina.

Din partea Guvernului României delegația militară este însoțită de domnul Ioan Talpeș, ministru de stat pentrru coordonarea activităților din domeniile apărării naționale, integrării europene și justiției.

Marți, 21 septembrie a.c., oficialii români au vizitat taberele Charlie și Alpha, de lângă Al Hillah, în care acționează detașamentul de geniu (149 de militari) și cel special (56 de militari) și au avut o întrevedere cu comandantul Diviziei multinaționale centru - sud, generalul-maior Andrzej Ekiert, sub comanda căruia acționează trupele române în zonă. Pe timpul întâlnirii, ministrul apărării a fost informat de generalul Eikert despre intenția forțelor coaliției de a redisloca militarii care acționează în zonă. Împreună cu generalul Mihail Popescu, s-a luat decizia de a se trimite la Al Hillah doi ofițeri din Statul Major General al Armatei României care să pregătească împreună cu responsabilii diviziei multinaționale redislocarea militarilor români, atât din punct de vedere operativ, cât și logistic. Ministrul apărării naționale și generalul Popescu s-au întâlnit apoi cu personalul celor două detașamente pentru a se informa asupra problemelor de natură profesională sau personală pe care le au militarii.

În cursul zilei de miercuri au fost vizitați și militarii români dislocați la Nassiryah, în taberele White Horse (Batalionul 812 Infanterie – 405 militari) și Mittica (Compania de poliție militară - 100 militari).

În campul Mittica a avut loc un briefing, prezentat de generalul Enzo Stefanini, comandantul Forței Întrunite Italiene. Domnul Ioan Mircea Pașcu, a avut, de asemenea, o întrevedere cu comandantul Diviziei multinaționale sud – est, general maior Bill Rollo, cu care a abordat problema integrării forțelor române în operațiile diviziei. Ministrul apărării naționale s-a întâlnit apoi cu personalul Batalionului 812 Infanterie și Companiei de poliție militară. În cadrul unui ceremonial militar, domnul Ioan Mircea Pașcu a decorat, în numele Președintelui României, Drapelul de Luptă al Batalionului 812 Infanterie, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, cu însemn de război, decernat prin Decretul Prezidențial numărul 700, din 15 septembrie a.c., pentru merite deosebite în pregătirea specifică și participarea cu succes la diferite operațiuni de cooperare militară internațională și acțiunile de luptă din cadrul misiunilor internaționale din Afganistan și Irak.Biroul de Presa al M.Ap.N.