MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 485
INFORMATIE DE PRESA

Miercuri, 29 septembrie a.c., la sediul Batalionului 280 Infanterie din Focșani s-a desfășurat ceremonialul militar și religios prilejuit de revenirea în țară a detașamentului care a participat, în perioada decembrie 2003 - iulie 2004, la operațiunea “Enduring Freedom IV” din Afganistan.

La activitate au fost prezenți, alături de ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, și de șeful Statului Major General, general dr. Mihail Popescu, alte oficialități din conducerea M.Ap.N, reprezentanți ai administrației publice locale, familiile militarilor, alți invitați.
Prezentăm, integral, alocuțiunea domnului Ioan Mircea Pașcu:

Onorată asistență,
Dragi militari,
Îmi face plăcere și sunt onorat să fiu prezent astăzi cu dumneavoastră la înapoierea din misiune.
În calitate de ministru al apărării naționale am vizitat de câteva ori trupele din Afganistan și cunosc faptul că acolo activitatea se desfășoară sub imperiul stress-ului, al pericolului, al unor condiții de relief și climă greu de suportat, nemaivorbind de apăsarea depărtării de casă și a dorului de cei dragi. Nu este deloc ușor, mai ales când știi că în teatrul de operații din Afganistan, Armata României a făcut un sacrificiu de sânge în toamna anului trecut. Iată însă că dumneavoastră, dragi militari ai Batalionului 280 Infanterie, ați reușit să depășiți toate greutățile, pentru a vă îndeplini misiunea cât mai bine.
De aceea, doresc să vă mulțumesc, așa cum am făcut-o și atunci când, împreună cu domnul general Mihail Popescu, am decorat drapelul unității dumneavoastră la Kandahar, în numele Președintelui României, pentru responsabilitatea, seriozitatea și spiritul de sacrificiu de care ați dat dovadă în îndeplinirea misiunii. Ați demonstrat că România, care a dobândit între timp calitatea de membru cu drepturi depline al NATO, este un partener credibil, care știe să-și onoreze obligațiile față de aliați. Nu mai puțin remarcabilă este maniera profesionistă în care ați cooperat cu colegii americani, de la care am primit cuvinte de apreciere la adresa dumneavoastră.
Sunt convins că experiența dobândită în Afganistan va fi integrată în programul de instruire al brigăzii dumneavoastră, astfel încât aceasta să fie în măsură, și în viitor, atunci când va fi nevoie, să răspundă „prezent” oricărei misiuni în afara teritoriului național. De altfel, am constatat deja că și colegii dumneavoastră râmniceni, pe care i-am vizitat cu puțin timp în urmă în teatrul de operații, își fac datoria în condiții foarte bune.
Doresc să subliniez că îndeplinirea angajamentelor asumate de România din perspectiva noii calități de stat membru NATO cu drepturi depline, dar și cu responsabilități și obligații sporite, va continua să reprezinte, în perioada următoare, obiectivul fundamental al Ministerului Apărării Naționale. Ne vom concentra eforturile și resursele pentru dezvoltarea nivelului de operaționalizare a forțelor și capabilităților, în vederea participării la îndeplinirea întregii game de misiuni ale NATO.
Concomitent, vom asigura continuitatea procesului de reformă și restructurare a Armatei României, precum și modernizarea tehnicii și echipamentelor militare, în scopul realizării unei structuri de forțe performante, eficiente, flexibile, bine motivate și interoperabile cu armatele statelor aliate. Reafirm și cu acest prilej hotărârea noastră de a asigura condiții ca tânăra generație din armată să-și împlinească menirea de a aduce un suflu nou, un plus de valoare și dinamism.
Peste aproximativ două săptămâni, țara noastră va găzdui, la Poiana Brașov, Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre NATO, prima acțiune la nivel ministerial după Summit-ul de la Istanbul, prilej de dezbatere a unor aspecte importante privind viitorul Alianței. Reuniunea va confirma încă o datã poziția noastră de țară activă, efectiv integrată în procesele strategice, politice și militare în curs de desfășurare în cadrul NATO.
Îmi face plăcere să vă spun și să apreciez că și dumneavoastră ați contribuit la această nouă calitate a țării noastre, lucru pentru care vă mulțumesc încă o dată.
Pentru modul în care ați purtat cu onoare drapelul României, în această complexă misiune din deșertul afgan, îndeplinind mandatul încredințat de Parlament, vă felicit și vă urez multă sănătate, numai bucurii și succes în tot ce veți întreprinde în continuare!