Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: F.P. Mihai Ursache

 


Comunicat nr. 500


COMUNICAT


În perioada 9 octombrie – 8 noiembrie a.c., Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni”, din București, va participa, cu un detașament de 155 de militari, la antrenamentul operațional anual al Forțelor din Rezerva Strategică a SFOR/KFOR, care se va desfășura, sub denumirea “Determined Commitment 2004”, în teatrul de operații al SFOR din Republica Bosnia și Herțegovina.

Militarii români vor fi dislocați în localitatea Bugojno, în cadrul Detașamentului Multinațional de Nord-Vest. Având la dispoziție 31 de autovehicule, detașamentul va executa misiuni în sprijinul îmbunătățirii mediului de securitate în zona de responsabilitate, în contextul modificării profilului operațional al misiunii SFOR prin tranziția mandatului acesteia de la NATO la Uniunea Europeană. De asemenea, “Determined Commitment 2004” va demonstra capacitatea țărilor participante de a întări, la nevoie, simultan și rapid, forțele din teatrele de operații din Republica Bosnia și Herțegovina și din provincia Kosovo.

Militarii români vor pleca spre Republica Bosnia și Herțegovina vineri, 8 octombrie, ora 12.00, din Gara Progresul (Șos. Giurgiului nr. 319). Jurnaliștii interesați de eveniment pot obține alte detalii de la ofițerul de relații publice al detașamentului, căpitanul Cătălin Giuroiu, telefon mobil 0722-453.674.

x x x

Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni” a fost înființat la 1 septembrie 1993, fiind prima unitate din Armata României care a fost încadrată cu militari angajați prin contract.
Reprezentanți ai batalionului au participat, în septembrie 1994, la “Cooperative Bridge 1994”, primul exercițiu NATO/PfP, care s-a desfășurat în Polonia. În anii care au urmat, unitatea a mai participat la alte șapte exerciții NATO/PfP, în țară sau în străinătate.
În perioada august 1995 – aprilie 1996, batalionul a participat la operațiunea în sprijinul păcii UNAVEM III, desfășurată în Angola sub egida ONU, ocazie cu care drapelul de luptă al unității a fost decorat de comandantul Forței cu medalia “În serviciul păcii”. În aprilie-iulie 1997 batalionul a luat parte la operațiunea de impunere a păcii ALBA, din Albania, iar în perioada decembrie 1998 – august 1999, un detașament din cadrul unității a participat la misiunea MONUA, din Angola.
Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni” a fost certificat de NATO pentru ca, începând cu 1 ianuarie 2002, să facă parte din Forțele din Rezerva Strategică a Alianței pentru teatrele de operații SFOR/KFOR. Unitatea a participat la antrenamentele operaționale anuale “Dynamic Response”, desfășurate în teatrul de operații al SFOR din Bosnia și Herțegovina în anul 2002, respectiv în cel al KFOR, din provincia Kosovo, în 2003.

Biroul de Presa al M.Ap.N.