Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 530


INFORMATIE DE PRESA


Ofițerii de relații publice ai contingentelor din Irak și Afganistan au transmis informații în legătură cu modul cum militarii români au sărbătorit Ziua Armatei.

Luni, 25 octombrie a.c., în tabăra „White Horse", de lângă Nassirya, s-au reunit toți militarii români care acționează în sudul Irakului, pentru a sărbători, alături de camarazii americani, italieni, olandezi și portughezi, Ziua Armatei României. Au fost prezenți militarii din Batalionul 812 Infanterie “Șoimii Carpaților”, Compania de Poliție Militară, ofițerii din comandamentul Diviziei britanice de Sud-Est, din comandamentul Brigăzii italiene “Friuli” și din cadrul Comandamentului Forței Multinaționale de la Bagdad.

Activitățile au început cu “întâlnirea” realizată prin intermediul sistemului de videoconferințe al armatei dintre militarii români și președintele României, primul ministru, ministrul apărării naționale și șeful Statului Major General. Cu acest prilej, militarii din Irak au primit felicitări pentru profesionalismul cu care își îndeplinesc misiunile în condiții dificile, departe de casă, servind cu cinste culorile drapelului românesc.

Pe platoul taberei “White Horse” s-a desfășurat un ceremonial militar–religios, ocazie cu care a fost prezentate ordinul ministrului apărării naționale cu ocazia Zilei Armatei României și ordinul șefului Statului Major al Forțelor Terestre. A avut loc apoi festivitatea de premiere a câștigătorilor concursurilor sportive și a celui de trageri cu armamentul din dotarea batalionului românesc, activități organizate în perioada 15-24 octombrie, cu participarea militarilor din toate contingentele naționale care acționează în cadrul coaliției în provincia Dhi Qar. A urmat defilarea “Șoimilor Carpaților” și s-au făcut fotografii de grup cu participanții, după care militarii români și camarazii lor din teatrul de operații au servit masa festivă. Meniul a cuprins preparate specifice românești, nelipsind tradiționala iahnie de fasole cu costiță, frigăruile și grătarul din carne de porc.

La Comandamentul Forței Multinaționale de la Bagdad a fost organizată o expoziție fotografică ce ilustrează contribuția militarilor români la misiunile desfășurate în teatrul de operații din Irak. Cei peste 200 de militari români de la Al Hillah și Babil au organizat un ceremonial, iar 55 de geniști au sărbătorit Ziua Armatei prin muncă, participând la amenajarea taberei ECHO, unde urmează a fi redislocate forțe din cadrul Diviziei Centru-Sud.

* * *
La ceremonialul organizat în baza militară din Kandahar (Afghanistan), unde sunt dislocați militarii Batalionului 281 Infanterie „Vulturii Îndrăzneți”, au participat, ca invitați, locțiitorul comandantului Brigăzii 3 Bronco, însoțit de statul major și de comandanții batalioanelor subordonate, precum și comandantul Escadronului 3 britanic Royal Air Force.
Un punct distinct în cadrul manifestării l-a constituit pomenirea sacrificiului sublocotenenților post-mortem Fogorași Iosif-Silviu și Samuilă Mihail-Anton, căzuți la datorie, în urmă cu un an, pe pământul arid al Afghanistanului.

Programul a continuat cu prezentarea tehnicii militare și a armamentului din dotare și cu un exercițiu demonstrativ, iar seara s-a încheiat cu o masă festivă la care au participat invitați americani și britanici.

Sărbătorirea Zilei Armatei României a constituit pentru militarii Batalionului 281 Infanterie și un moment de bilanț al activităților desfășurate, timp de patru luni, în teatrul de operații din Afghanistan, „vulturii îndrăzneți” mândrindu-se cu faptul că toate misiunile executate au fost încununate cu succes.

Biroul de Presa al M.Ap.N.