Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 538


INFORMATIE DE PRESA


Căpitanul Cristian Dan, ofițerul de relații publice al Batalionului 812 Infanterie „Șoimii Carpaților”, a transmis următoarea corespondență, la împlinirea a o sută de zile de prezență în teatrul de operații din Irak:

În această săptămână s-au împlinit o sută de zile de când „Șoimii Carpaților” participă la misiunea Antica Babilonia în teatrul de operații din Irak. Militarii Batalionului 812 Infanterie au executat în această perioadă 192 de misiuni de patrulare, 200 misiuni de escortă și peste 242 de misiuni logistice. Tehnica de luptă a parcurs pe comunicațiile din aria de responsabilitate aproximativ 152.000 kilometri, ceea ce reprezintă de aproape patru ori înconjurul Pamântului pe la Ecuator, executându-se în medie 1.500 kilometri pe zi.

Șoimii au primit “botezul focului” pe 5 august, când au fost nevoiți să răspundă, conform mandatului încredințat, la atacurile executate de grupările insurgente. Până la finele lunii august forțele batalionului au fost angajate în luptă de cinci ori, fără a înregistra pierderi sau pagube materiale.
La jumătatea lunii octombrie, aproximativ 200 de militari români, alături de 500 de militari din Brigada 70 a Gãrzii Naționale Irakiene și 600 de militari italieni au participat la cea mai amplă acțiune desfășurată în ultima perioadă în sudul Irakului, chiar în aria de responsabilitate a militarilor români, operațiunea “Strong Hammer”. Aceasta a avut ca obiectiv principal monitorizarea modului de acțiune a Gãrzii Naționale Irakiene în cadrul unei operații de scotocire într-o zonă despre care existau informații cã se aflã forțe insurgente și membri ai unor celule criminale.

Operațiunile CIMIC (de cooperare civili-militari), au urmărit în special identificarea zonelor din aria de responsabilitate care aveau nevoie stringentă de îmbunătățirea infrastructurii. Astfel, din fondurile existente la dispoziția coaliției, s-au finalizat două proiecte de infrastructură în valoare totală 99.050 USD, care au constat în relizarea sistemului de aprovizionare cu apă în localitatea Al Hammar. Se află în derulare un proiect de renovare a școlii din localitatea Al Rumayedh, în valoare de 59.032 USD iar alte patru proiecte în valoare de 225.015 USD sunt aprobate pentru a fi executate. De asemenea, populației din aria de operații a batalionului i-au fost distribuite ajutoare umanitare constând în haine, alimente, obiecte școlare, materiale sanitate, în valoare de aproximativ 10.000 EURO. De asemenea, au fost executate misiuni pe parcursul cărora s-a evaluat starea generală de sănătate și epidemiologică a populației din zona de responsabilitate, acordându-se asistență medicală pentru cazuri de urgență, s-a realizat o evaluare a posibilitaților și capabilităților sistemului sanitar local în vederea stabilirii contactelor concrete cu ONG-urile care acționează în aria de operații a batalionului.

La 100 de zile de prezență în teatrul de operații, militarii români sunt bine primiți în Irak, aceștia reușind ca, prin modul de comportare și de abordare a îndeplinirii misiunilor încredințate, să stabilească cu populația locală relații firești bazate pe respect și încredere reciprocă. Starea de sănătate și moralul militarilor sunt bune. Militarii Batalionului 812 Infanterie “Șoimii Carpaților” continuă îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor ce le revin, fiind hotărâți să contribuie, în aceeași măsură ca și până acum, la păstrarea stării normale de securitate, la stabilitatea și reconstrucția Irakului.Biroul de Presa al M.Ap.N.