Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Nezir Gelaledin

 


Comunicat nr. 541


COMUNICAT


Duminică, 31 octombrie a.c., în jurul orei 8.25 (ora Irakului), o coloană mixtă de autovehicule româno-salvadoriană, care executa misiuni de inspecție ale podurilor din zona de responsabilitate, a fost prinsă într-o ambuscadă la aproximativ 10 kilometri vest de localitatea Al Mashru (situată la 30 kilometri nord de Al Hilla).

În timp ce se deplasau către ultimul pod pe care îl aveau de inspectat, cei 25 de geniști din plutonul comandat de căpitanul Cătălin Șogor, îmbarcați la bordul a trei autocamioane escortate de militari salvadorieni, a fost atacat cu o încărcătură explozivă improvizată și două lovituri de aruncător, urmate de focuri de armament ușor de infanterie.

Atacul a fost executat din ambele părți ale șoselei de către persoane neidentificate, protejate de vegetația înaltă de pe marginea drumului.

Convoiul a fost oprit iar militarii au debarcat și au ripostat cu armamentul din dotare. După schimbul de focuri, care a durat aproximativ 10 minute, convoiul și-a reluat deplasarea.

Militarii români au executat inspecția podurilor și s-au întors în baza de la Al Hilla în jurul orei 10.45. Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.

Informat despre eveniment imediat după producerea acestuia, șeful Statului Major General, domnul general dr. Eugen Bădălan, i-a felicitat pe militari pentru modul în care au acționat și a ordonat respectarea și în continuare a regulilor și procedurilor de angajare și ducere a luptei, precum și a măsurilor de protecție individuală suplimentare ordonate pentru astfel de situații.

Armata României are dislocați la Al Hilla 149 de militari geniști, în cadrul Diviziei Multinaționale Centru-Sud, condusă de Polonia.Purtatorul de Cuvant al M.Ap.N.