MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 10
C O M U N I C A T

Marti, 21 ianuarie a.c., la Cercul Militar National au avut loc, in prezenta secretarului de stat Sorin Encutescu, analize ale activitatii desfasurate in anul 2002 de Editura Militara, respectiv Biblioteca Militara Nationala.
* Editura Militara a avut ca obiectiv principal promovarea literaturii cu specific militar prin editarea de lucrari din domeniile istoriei, memorialisticii, tehnicii si stiintelor militare, doctrinei si artei militare, cat si lucrari beletristice. Au fost pregatite pentru tipar 19 lucrari insumand 3000 de pagini. Din acestea, 15 au vazut lumina tiparului, pentru ele obtinandu-se sponsorizari in valoare de peste 410 milioane de lei.
De asemenea, editura a asigurat tiparirea a aproximativ 300 de regulamente, instructiuni, buletine informative, reviste si imprimate tipizate pentru organismul militar.
Intre lucrarile mai importante realizate la Editura Militara se inscriu: “Cadeti romani la Saint Cyr” (autoare Maria Georgescu), “Fortele de elita ale lumii. Armata secolului XXI” (de Mihai Floca), “Din amintirile unui atasat militar” (Stan Vladescu) si “Trecatorile Carpatilor” (Eugen Badalan). Institutia a participat la targurile de carte “Gaudeamus”, respectiv la cel organizat de Ministerul de Interne, actiuni in urma carora a realizat venituri de aproximativ 265 milioane lei.
* Biblioteca Militara Nationala are, ca principale functiuni, colectionarea, conservarea si valorificarea patrimoniului de publicatii militare, cercetarea documentara in domeniul militar si participarea la schimbul interbibliotecar. In patrimoniul institutiei se gasesc, in prezent, 92.032 titluri, in 216.623 exemplare, structurate pe domenii cum sunt: militar, structuri europene si euroatlantice de securitate, stiinta, socio-uman, limbi straine, lucrari de referinta, cultura generala etc.
Fondata in urma cu 143 de ani, biblioteca s-a afirmat in spiritualitatea romaneasca, supravietuind evacuarilor din timpul celor doua razboaie mondiale, purificarilor dictate dupa ocupatia sovietica si discriminarilor ideologice din timpul regimului totalitar.