Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
INFORMATIE DE PRESA
Cu puțin timp înainte de desfășurarea alegerilor din Afganistan, militarii Batalionului 281 Infanterie „Vulturii Îndrăzneți”, care acționează în cadrul operației Enduring Freedom V, au început să execute misiuni în zona de operații a Brigăzii 3 americane Bronco, împreună cu echipe din cadrul armatei naționale afgane, ale cărei subunități au terminat instrucția și au devenit operaționale.
Prima misiune comună a fost organizarea unui punct de control trafic pe principala cale de comunicație dintre Pakistan și orașul Kandahar. Astfel, militarii români comandați de căpitanul Ionuț Bazga au ocupat dispozitivul pentru blocarea și controlul mașinilor, o echipă americană a executat controlul preliminar cu ajutorul câinilor dresați în depistarea substanțelor explozive și stupefiante, iar militarii afgani au fost repartizați pentru întărirea echipelor românești.
Anterior misiunii, militarii afgani au fost instruiți în ceea ce privește aplicarea procedurilor de control și a modului de acțiune în diverse situații, iar colaborarea pe timpul executării misiunilor, în perioada alegerilor, s-a derulat fără probleme.
Prin intermediul interpreților, cunoștințe vechi ale militarilor rîmniceni, s-au închegat repede prietenii, militarii afgani, cartiruiți lângă tabăra românească, devenind o prezență permanentă în tabăra „Vulturilor”. Militarii români, participanți la aceste misiuni comune au relatat câteva dintre aspectele acestei colaborări:
Plutonier-major Felix Popa: „Au fost foarte impresionați de ospitalitatea noastră, aici în tabără, și de faptul că le-am respectat întotdeauna obiceiurile. Pe timpul misiunilor de escortă din bază spre oraș am oprit o dată coloana asigurându-le răgazul necesar pentru rugăciunea de prânz. Au apreciat foarte mult gestul nostru”.
Sergent Marius Rîbalcă: „La început a fost mai dificil să comunicăm, dar am trecut peste toate obstacolele, atât religioase cât și lingvistice, și au început să vină zilnic în tabăra noastră. Ne-au întrebat multe lucruri despre România, despre obiceiuririle si tradițiile noastre. Nu puteau să conceapă o țară în care totul este verde, până nu le-am arătat câteva fotografii de acasă”.
Fruntaș Costel Rîndașu: „Erau foarte mândrii de faptul că sunt un popor războinic și au reușit să facă față invaziei sovietice. Cu toate acestea voiau să se încheie alegerile fără probleme convinși fiind că, o dată desemnată conducerea țării, viața afganilor va fi mai liniștită și mai îmbelșugată”.
Fruntaș Florin Căpățînă: „Într-o seară, s-a auzit un foc de armă în apropierea punctului de comandă. Ne-am ocupat repede dispozitivul, iar transportoarele echipei de intervenție erau pregătite. Un militar afgan a venit să ne spună că a fost o greșeală, un coleg de-al lui a exagerat cu sărbătorirea Ramadanului, făcând abstracție de faptul că sunt și militari de alte confesiuni în zonă. A doua zi, vinovatul a venit, din cort în cort, atât la noi cât și la americani să-și ceară scuze. Cred că i-a luat cel puțin patru ore”.
Caporal Cristian Stancu: „Marea majoritate dintre ei sunt tineri până în 21 de ani pentru care a sluji sub arme este cea mai nobilă meserie. În același timp constituie și o motivație materială solidă, din solda lunară reușind să-și întrețină familiile și să economisească pentru a-și cumpăra nevastă. Prețul, pentru o fată de condiție medie, este în jur de 3.000 de dolari”.
Locotenent Ștefan Ionașcu: „La început, ofițerii lor au venit să ne întrebe despre modul în care executăm anumite proceduri legate de misiune, apoi serveam zilnic masa împreună. Binențeles, fiecare cu obiceiurile lui, dar atmosfera a fost întotdeauna destinsă și de bună dispoziție. Uneori adăugam la meal-urile (pachetele de hrană individuale) zilnice pâine afgană (un fel de turte făcute pe vatră), ceea ce ne aducea aminte de casă, datorită gustului asemănător.”
Sergent Emil Săpunaru: „De fiecare dată când au avut o problemă la instalația electrică din tabără sau la tehnica din dotare au apelat la băieții noștrii să o rezolve, cu toate că există echipe specializate care deservesc toate detașamentele. Spuneau că sunt impresionați de eficiența mecanicilor noștri conductori și de faptul că ne pricepem la orice reparație.”
Caporal Dănuț Badea: „De fiecare dată când se întorceau din misiunile de patrulare pe care le executau pe la secțiile de votare, treceau pe la noi și ne anunțau bucuroși că nu au avut probleme și că foarte multă lume stă la rând pentu a-și exprima opinia politică. Eram ca un fel de frați mai mari, în care aveau încredere și cu care voiau să-și împărtășească bucuriile”.
Caporal Dan Florescu: „În puținul timp liber avut la dispoziție, mai jucăm câte un set de fotbal-tenis. Dacă la început erau animați de spiritul de competiție, mai târziu jocul a devenit un pretext pentru a sta împreună și a povesti despre modul de viață din România, de care sunt foarte interesați”.
Cooperarea militarilor din cadrul Batalionului 281 Infanterie „Vulturii Îndrăzneți” cu cei ai tinerei armate afgane s-a desfășurat până acum în cele mai bune condiții, având la bază profesionalismul militarilor și încrederea că tot ceea ce facem împreună contribuie la normalizarea vieții poporului afgan, la crearea condițiilor pentru desfășurarea unei vieți sociale și politice în pace, libertate și democrație.
Purtatorul de Cuvant al M.Ap.N.