MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 558
INFORMATIE DE PRESA

Marți, 9 noiembrie a.c., șeful Statului Major General al Armatei României, domnul general dr. Eugen Bădălan, s-a întâlnit, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu ambasadorul Republicii Federale Germania, Excelența-Sa domnul Wilfried Gruber.

Întâlnirea, programată la propunerea ambasadorului german, a avut drept scop trecerea în revistă și evaluarea stadiului relațiilor militare bilaterale, precum și a modalităților de amplificare a acestora.

După ce l-a felicitat pe generalul Eugen Bădălan pentru învestirea în funcția de șef al Statului Major General, domnul Wilfried Gruber a apreciat modul în care se derulează reforma în Armata României, realismul obiectivelor și al termenelor propuse pentru realizarea acesteia, subliniind, totodată, faptul că Germania este interesată ca țara noastră să devină un membru puternic al NATO. Diplomatul german a apreciat, de asemenea, faptul că Armata României a hotărât să pună la dispoziția misiunii UE din Bosnia efectivele de militari care au acționat în cadrul SFOR, ceea ce demonstrează că se acordă aceeași atenție relației cu ambele organizații. Wilfried Gruber a arătat că în Germania este cunoscută și apreciată participarea României la misiunile internaționale și activitatea militarilor români în cadrul acestora.

Generalul Bădălan a mulțumit pentru sprijinul constant oferit de partenerii germani pentru integrarea României în NATO, arătând că procesul este abia la început și că avem nevoie de sprijinul aliaților și în viitor, în cadrul procesului de reformă care se derulează în instituția militară. “Obiectivul nostru comun – a spus generalul Bădălan – trebuie să fie acela al interoperabilității depline. În momentul în care procesul de integrare se va încheia, armatele noastre trebuie să acționeze împreună la orice gen de misiune. Ca urmare, trebuie să parcurgem împreună procesele de transformare ale instituțiilor noastre militare”. În privința relațiilor pe care le avem cu NATO și cu Uniunea Europeană, generalul Bădălan a arătat că, “în viziunea noastră, ele sunt privite ca având un caracter de complementaritate și nu concurențial”.

La finalul întâlnirii, a fost exprimată convingerea comună referitoare la amplificarea, și pe viitor, a relațiilor militare bilaterale.